De ondertitel bij dit stukje zou kunnen luiden: ‘Hoe de EU miljoenen over de balk gooit, het lerend vermogen er blijkbaar nul is en hoe men Europese wetgeving naast zich kan neerleggen zonder dat er een haan naar kraait.’ Maar dat zou een beetje lang worden voor een ondertitel, nietwaar.
Wat is er aan de hand?
In het kort: tot voor enige tijd geleden werd in India, Pakistan en Nepal het medicijn Diclofenac toegepast in de veeteelt. Nu kan dit medicijn, een ontstekingsremmer, zowel mens als dier helpen bij gewrichtsproblemen, wat op zich natuurlijk een goede zaak is. Er bleek echter een klein probleempje te ontstaan toen men Diclofenac ging gebruiken om vee te behandelen: gieren, die nuttige aaseters, kunnen er niet tegen. Als gieren van een dood dier eten dat met Diclofenac is behandeld, sterven ze binnen enkele minuten aan nierfalen.
Het gevolg was dat in tien jaar tijd alle gierensoorten op het Indiase subcontinent vrijwel waren uitgestorven, om precies te zijn 99% ervan. Ruimden vroeger miljoenen gieren de karkassen van dood vee op, nu bleef dat liggen rotten, trok massa’s zwerfhonden aan en veroorzaakte allerlei ziekten bij mensen.
In India, Pakistan en Nepal heeft men geleerd van deze ontwikkelingen. Daar is het nu verboden om het spul in de veeteelt te gebruiken, met als resultaat dat de gierenpopulatie er weer voorzichtig aan het herstellen is. Gelukkig maar.
In de EU is men niet zo slim. Wat heet. Sinds enige tijd is Diclofenac, tot verbijstering van vogel- en natuurbeschermingsorganisaties, door de EU voor toepassing in de veeteelt toegestaan in Italië en Spanje, toevallig de landen waar 80% van de Europese gieren leven.
Je zou toch zeggen, als ze het in India na een tien jaar durende ecologische catastrofe zijn gaan snappen, zou hier toch ook iemand wakker moeten zijn geworden. Niet dus. En dat terwijl er miljoenen euro’s zijn gepompt in de bescherming van de Europese gieren en de herintroductie ervan in gebieden waaruit ze in het verleden zijn weggeschoten.
Als vogel- en natuurliefhebber (en dat ben ik) word je natuurlijk compleet ziek van dit soort afgrijselijke onverschilligheid en domheid. Het zal allemaal wel weer met geld te maken hebben, want het is niet zo dat er geen veilige alternatieven op de markt zijn. Er zijn twee middelen vrij verkrijgbaar die precies hetzelfde effect hebben en niet schadelijk zijn voor het ecosysteem. Bovendien was Diclofenac tot voor kort wel verboden.
De Europese Unie en de afzonderlijke lidstaten hebben krachtens de Europese Vogelrichtlijn de plicht om gieren te beschermen. De effecten op het Indiase subcontinent spreken voor zich. Wat is hier aan de hand? Wie verdienen hier geld aan? Wie zitten er allemaal te slapen? Wie zijn er omgekocht? Wie zijn er te stom om voor de duvel te dansen maar hebben daar toch een baantje gekregen?
Misschien kan dit jullie ook iets schelen. In dat geval kun je de petitie hier tekenen.
Diclofenac wordt zoveel gegeten dat het hier in het oppervlaktewater wordt aangetroffen, dit betreft dan nog alleen het gebruik voor mensen.
“Vooral over de hoeveelheid diclofenac in oppervlaktewater bestaan zorgen”
Hier een bericht uit maart 2013.
Goed dat je dit vond, het is weer eens te zot voor woorden Jan.
Allemachtig LRD, dat wist ik nou weer niet. Bedankt voor de link!
Diclofenac was het enige middel dat bij mijn vriendin de pijn in haar laatste levensfase enigszins beheersbaar kon houden. Morfine hielp niet.
Ik ruik nu op straat nog steeds aan sommige mensen als ze dit spul gebruiken, men wasemt het uit. Die lucht vergeet ik niet meer.
Alles heeft een goede en een slechte kant.
Voor de oudere lezer hierbij de waarschuwing dat bij gebruik van Diclofenac de bloeddruk sterk omhoog kan gaan (zie bijsluiter). In veel landen is D zonder recept verkrijgbaar.
@Hans, natuurlijk heeft dit medicijn ook een goede kant. Mijn eigen vrouw weet daar ook alles van. Het gaat in mijn artikeltje specifiek over het (ongebreideld) gebruik in de veeteelt, waarvoor tenminste twee onschadelijke alternatieven beschikbaar zijn.
Zolang de economie maar doorgaat toch ?
Vooral rechts snapt er geen flikker van. Zonder die natuur(zijn wij een onderdeeltje van) komt er een eind aan ons en die zo op handen gedragen economie. Nee hoe denkt rechts… ja als we nu eerst lekker winst maken over de ruggen van mens en dier dan kunnen we later daarna wel “wat” geld steken in het milieu….
“De wereld is plat”
-Religieus Rechts
Bijen sterfte maakt nu al producten duurder. Slim bekeken door die economisten ter rechter zijden.
Inderdaad Leon, helemaal eens.
En daarmee valt rechts weer andermaal door de mand. Hun mantra van geen schulden naar de volgende generatie doorschuiven. Ze zijn zo makkelijk onderuit te halen in alles wat zij doen en waar zij voor staan. Maar toch stemt men op partijen van de ondergang.
http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3609113/2014/03/07/Slachting-onder-bijenvolk-in-Haarlemmermeer.dhtml
Lekker met zijn alle dood gaan omdat vooral rechts meer oog heeft voor harde kille stukjes metaal met een nummertje erop.
Minister Schippers deed ooit ook een duitje in het zakje door een bepaald bestrijdingsmiddel niet als schadelijk te vinden.
Rechts de dode tak aan de boom der evolutie.
Apart eigenlijk want de VVD is een partij van meer asfalt en ze willen zelf in het groen wonen. Zolang het plebs maar langs die wegen woont in arbeiders flatjes.
Dus ze weten wel wat goed is voor een mens als het om henzelf gaat. Maar toch bestaat smog niet in hun ogen…
@Leon:
“Rechts de dode tak aan de boom der evolutie.”
Zeer poëtisch gezegd en bovendien heel waar. We moeten er dus heel erg voor uitkijken dat rechts zich niet die hele boom toeëigent, want dan zijn we er met z’n allen geweest.