“Dhaka zal volledig onder water lopen”

Toenemende neerslag en het verdwijnen van draslanden leiden ertoe dat grote delen van de snelgroeiende hoofdstad van Bangladesh steeds vaker overstromen. Stadsplanners voorspellen dat binnen amper tien jaar tijd meer dan de helft van de stad onder water kan komen te staan. Miljoenen mensen zullen dan willen wegtrekken.

Net zoals veel andere snelgroeiende megasteden heeft Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, ernstige problemen met water en sanitair. Ongecontroleerde verstedelijking, het verdwijnen van draslanden en een slecht stedelijk beleid leiden ertoe dat de straten onder water komen te staan zodra er regen valt.

Volgens experts moeten de autoriteiten snel handelen, anders dreigen hele wijken in de stad met meer dan 10 miljoen inwoners onder te lopen zodra er sprake is van enige neerslag.

“Als de manier waarop de stad zich ontwikkelt en vandaag bestuurd wordt doorzet, zullen in minder dan tien jaar tijd alle straten blank staan tijdens het regenseizoen”, zegt stadsplanner Maksudur Rahman. “De stedelingen zullen daar erg onder lijden en velen zullen wegtrekken.”

Zijn voorspelling is dat binnen het decennium 50 tot 60 procent van Dhaka zal onderlopen, zelfs na een normale regenbui.

Miljoenenstad Dhaka is een snelgroeiende stad, maar heeft geen enkele veerkracht om daar goed mee om te gaan. Op 1 september vorig jaar slikte de regenmeter 42 millimeter water in anderhalf uur tijd, waardoor het drainagesysteem van de stad volledig ineenstortte.

Volgens experts is 42 millimeter in 90 minuten regen geen uitzondering tijdens het regenseizoen. Maar de toekomst zal, door de verwachte globale stijging van de temperaturen, waarschijnlijk nog veel meer regen brengen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be