De verraderlijkheid van de moeilijke woorden van Baudet

Het zal weinigen ontgaan zijn, Baudet praat anders dan Wilders. Wilders is grof in de bek en in zijn stellingen. Hij praat om te choqueren. Alles voor de aandacht. Met Wilders  en Baudet is het een beetje alsof een boerenpummel het tegen een hofdame moet opnemen.

Baudet, zijdezacht smeert hij zijn – voor velen onbegrijpelijke – (semi)elitaire sneren uit over zijn publiek. Hij betovert ze met woorden die ze niet begrijpen, maar het klinkt zo mooi, dus blijven ze luisteren. Het is een beetje een combinatie van de ‘Rattenvanger van Hamelen’ en ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’. Ze lopen achter hem aan, of hij het achtste wereldwonder is, alsof hij magisch is, maar in feite neemt hij ze vierkant in de zeik.

Want ik wist wat hij zei, ik wist ook wat hij bedoelde, ik doorzie al heel lang wat hij doet. Hij doet hetzelfde als Wilders en als Hitler. Hij manipuleert en liegt en bedriegt. Maar ik heb al heel veel mensen zien opmerken, dat ze echt niet wisten wat hij zei. Maar dat het wel mooi klonk. Een beetje zoals vroeger als ze zeiden “Ik ben niet voor Wilders, maar hij heeft wel een punt.” Toch dat beetje ontkenning en toch dat beetje bewondering. Die gevaarlijke combinatie, van sluipend salonfähig maken van racisme, discriminatie en geweld.

Baudet had het over ‘De Uil van Minerva’ – alleen het beeld dat hij daar mee opriep, was al zo mooi, zag ik aan hun gezichten; ‘Kartel’ – ja!!!!! daar zijn we allemaal tegen!; ‘oikofobie’, tja dat wisten ze niet, maar hij zei het, dus het zal vast wel erg zijn, dus knikten ze instemmend; ‘Boreaal’- daarmee haalde hij een lekker Nazi-woord aan en liet zijn echte kleuren zien; en zoals hij het glorieuze verleden van Nederland (dat toen helemaal nog geen Nederland heette) beschreef, ze droomden weg en waren in het paradijs. Als hij nou gewoon een hofnar of een bard was, dan zou ik hem alles laten doen, maar deze man is gevaarlijk, hij manipuleert op slinkse wijze en te veel mensen laten zich in slaap zingen door hem.

Even terugkomend op dat ‘Kartel’, FvD zegt tegen elke afspraak tussen wat dan ook te zijn, of welke vriendendienst dan ook. Maar wat zie je als je de kandidatenlijst van de Eerste Kamer bekijkt van FvD? Juist allemaal mensen die nuttig zijn of zijn geweest voor FvD. Zoiets als mensen die leuk bezig zijn geweest voor de partij, en dan minister of staatssecretaris mogen worden. FvD doet dus gewoon hetzelfde. Overigens kom ik op die kandidaten in een ander stuk nog terug.

Baudet is een charmeur, hij zingt zijn toehoorders, zijn fans, zijn adoreerders, woorden toe, die ze niet begrijpen, maar ze willen meer, meer, meer van die woorden. Ik zag de gezichten bij de overwinningstoespraak, de adoratie, het genot waarmee ze stonden te luisteren, ik vond het dood- en doodeng. Er flitsten zwart-witte filmbeelden voorbij van heel lang geleden, waarbij mensen ook in huilen uitbarstten, als hun leider, in dit geval Hitler, een betoog hield. Ik vroeg me af, zal het ooit weer zo ver komen? Zullen we alles opnieuw beleven? En zullen de vernietigingskampen ook dit keer weer komen? En voor wie dan? Voor de moslims? En toch ook weer voor de joden? Voor de socialisten? Voor de homo’s? Voor de Roma en de Sinti? Voor mensen die anders zijn dan de fascisten? Zal het weer gebeuren?