De terreur van ‘bezorgde burgers’

– Eerder verschenen bij Dhjana

Het was maar een klein artikeltje op de website van de Gelderlander. In de afgelopen nacht was er voor de derde keer in korte tijd brand bij een woningcomplex voor minderjarige Eritrese vluchtelingen.

Eerst maar eens even over de terminologie van de Gelderlander: het wordt toch echt eens tijd dat ze het verschil begrijpen tussen ‘asielzoekers’ (zij die nog in een procedure voor een verblijfsvergunning zitten) en ‘vluchtelingen'(zij die een verblijfsvergunning hebben gekregen). De term ‘erkende asielzoekers’ is volkomen nonsens en het is absurd dat de Gelderlander categorisch weigert om de juiste term te gebruiken.

Terreur

Maar dan de inhoud. Drie keer brand in een maand. Bij woningen van vluchtelingen. Bij ieder weldenkend mens dat één en één kan optellen, is het vrij duidelijk wat er aan de hand is: brandstichting door zogenaamde ‘bezorgde burgers’ (die zich altijd zorgen schijnen te maken over veiligheid maar kennelijk niet willen begrijpen dat brandstichting behoorlijk onveilig gedrag is) die de daar wonende jonge vluchtelingen angst aan willen jagen en weg willen hebben. Terreur, dus. Een aanslag, dus.

Doofpot

Maar daar rept de Gelderlander natuurlijk niet over. De politie laat zich nogal voorzichtig uit, door te zeggen dat ‘brandstichting niet uitgesloten wordt’. Maar ook bij hen geen woord over wat dan de politieke achtergrond van de daders is. Rechts-extremistisch geweld bestaat niet.

Dit was de derde keer in één maand. De vorige twee keren zijn kennelijk zorgvuldig uit de pers gehouden: ik kan er niets, maar dan ook niets over vinden. Na de tweede brandstichting schijnt er een camera geplaatst te zijn – maar dat heeft de daders er niet van weerhouden om het gewoon nog een keer te doen.

Zum kotzen

Laat het even tot je doordringen: één of meer psychopaten (en dan refereer ik óók aan de achterliggende ideologie!) proberen een huis in de fik te laten vliegen waar op dat moment jongeren – jonger dan mijn kinderen – liggen te slapen. Want ze maken zich zorgen over de veiligheid, want ze zijn superieur, want ze maken zich zorgen over de nationale identiteit.

En alsof dat al niet zum kotzen genoeg is, laten reageerders bij de Nieuwskoerier intussen weten dat ze maar al te goed begrijpen uit welke hoek deze aanslag komt. En het wordt nog toegejuicht ook.

Een kleine bloemlezing van bruin Nederland, naast de emoji-reacties (4x applaus, 1x iemand die zich rot lacht, slechts 2 mensen die het afkeuren):