De repressie tegen linkse activisten neemt zorgwekkende proporties aan in de VS

Steeds meer worden linkse activisten die zich keren tegen het beleid van Trump het mikpunt van repressie. De Amerikaanse staat zet in op een keiharde criminalisering van het protest. En het ziet ernaar uit dat dit niet onmiddellijk zal verbeteren.

Het Amerikaanse Department of Justice liet op 14 augustus een huiszoekingsbevel in de bus vallen bij Dreamhost, een bedrijf dat servers beheert. Zoals het bedrijf zelf verduidelijkte in een blogpost, krijgt Dreamhost af en toe wel eens een verzoek om informatie beschikbaar te stellen voor de Amerikaanse overheid. Meestal is dat in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.

Maar het verzoek dat Dreamhost enkele dagen geleden in de bus kreeg, deed meer dan een paar wenkbrauwen fronsen. Het Department of Justice vroeg toegang tot informatie over alle bezoekers van de website Disruptj20.org – een website die mee aan de basis lag van de protesten tijdens de inauguratie van Trump. Niet alleen de namen van de 1,3 miljoen bezoekers wil het Department of Justice kennen, het wil ook weten wie wat bekeken heeft en hoelang.

Voor Dreamhost was dit meer dan een stap te ver. Het bedrijf weigerde gehoor te geven aan het verzoek van het Department of Justice, omdat de vraag naar informatie te algemeen was volgens hen en constitutionele vrijheden in het gevaar dreigden te komen. Aanstaande vrijdag zal een rechter beslissen of het bezwaar van Dreamhost gegrond is.

Dat het verzoek van het Department of Justice in de openbaarheid komt, is enkel te wijten aan het engagement van de leiding van Dreamhost. De meer verontrustende vraag is hoe courant deze praktijk is. Daar hebben we het gissen naar, want de serverbeheerders die ingaan op dit soort verzoeken van de Amerikaanse overheid zullen er uiteraard niet over communiceren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be