De neutrale en rechtvaardige Twan Huys

Dit artikel werd overgenomen van Grutjes

Een extreemrechtse verdachte die nog midden in haar proces zit omdat ze mensenlevens in gevaar bracht.

Twan Huys nodigt haar uit om uitgebreid haar verhaal te doen, en laat haar kritiekloos een vreedzame activist (die nota bene slachtoffer is van haar opruiing), beschuldigen van terrorisme.

Het is deze week groot nieuws. De mensen die de snelweg blokkeerden om het protest tegen zwarte Piet in Dokkum tegen te houden, staan voor de rechter. Evenals Jenny D, die wordt beschuldigd van opruiing en de organisatie van de blokkade. (Velen verbazen zich dat Wierd Duk niet ook voor de rechter staat, aangezien zonder zijn expliciete support en gratis publiciteit, de blokkade nooit was gelukt, en nooit zoveel steun had gekregen).

Jenny Douwes werd gister, terwijl haar proces nog loopt, uitgenodigd in RTL Late Night, om zoveel met leugens en frames te strooien als ze maar wilde.
Alleen als Douwes ook nog de burgemeester wil belasteren, grijpt Huys steeds in.

Terroristische dreiging

Douwes associeert Afriyie in het programma meermaals openlijk met terrorisme, hoewel de AIVD die ze daarbij steeds aanhaalt, juist veel kritischer en waarschuwender was over het extreemrechtse kamp waar Douwes zelf toe behoort.
Sterker nog, de NCTV (nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid) noemt de blokkade van Jenny expliciet in zijn rapport van maart dit jaar – terwijl er niets in staat over Kick Out Zwarte Piet of Afriyie.

Hiernaast: Screenshot uit het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding met de tekst over de ‘blokkeerfriezen’.
Het hele rapport lees je hier.

Neerkijken

Maar niemand die haar erop wijst dat juist zij wordt geassocieerd met terroristische dreiging. Nee, Twan Huys ontvangt deze verdachte die op haar veroordeling wacht met alle egards die een held betaamt.
Haar advocaat mag bovendien de ene frame na de andere politieke uitspraak bijzetten: opnieuw leugens over Afriyie, en discussietechnieken die niets te maken hebben met de juridische belangen van zijn cliënt, maar alles met ’t de mond snoeren van haar slachtoffer.

En intussen is Jerry King Luther Afriyie eigenlijk wel uitgenodigd door Twan Huys, om als slachtoffer van Douwes aan de tafel te komen praten over het proces, maar wordt hij gedwongen om als een bedelaar buiten de kring bij het publiek te zitten, op letterlijk een lagere plaats dan de witte mensen aan tafel.

Tien minuten lang duurt het item intussen. Jenny Douwes en haar advocaat krijgen steeds als enigen het woord, zeker nadat Afriyie aangeeft dat hij ofwel serieus iets wil kunnen zeggen, ofwel liever even wacht op zijn beurt.

Nu voert Twan een toneelstukje op.

Terwijl hij Jerry Afriyie als een Oom Tom behandelt die je nog wel even mag laten zweten, en Twan iedereen in spanning houdt, vraagt hij toestemming aan de dader om haar slachtoffer aan tafel uit te nodigen. Hij weet dat ze het moeilijk vindt hoor, alle begrip.
Jerry krijgt het woord niet, Jenny wel. Jengelende Jenny vindt het niet leuk, ze voelt zich te verheven boven haar slachtoffer om met hem aan tafel te zitten. Maar Twan dringt aan, of ze het toch alsjeblieft wél goed wil vinden, want dat was eigenlijk wel afgesproken, ook al ontkent Jokkende Jenny dat nu.

Screenshot YouTube

Niemand maakt plaats. Het moment wordt gerekt. Douwes mag nog wat liegen en sputteren zonder tegengesproken te worden. Letterlijk 5 minuten duurt het toneelspel, een eeuwigheid in talkshows.

Dan maakt Twan het grote gebaar. Jerry mag toch aan tafel plaatsnemen, ook al is hij zwart.
Hij zal wel dankbaar wezen. Maar voor Twan is iedereen gelijk hoor.

Om te kotsen

Het is om te kotsen, deze uitzending van RTL Late Night, zoals de meeste talkshows op dit moment misselijkmakend zijn. Ik weet niet eens of Huys zich bewust is van hoe racistisch de hele vertoning is. Maar bewust of niet, dat maakt niet uit, de daden zijn gelijk.

Zijn eerste vraag aan het slachtoffer, niet aan de dader:
“Kwamen jullie daar nou om rotzooi te trappen?”
Zijn eerste vraag aan de dader, niet aan het slachtoffer:
“Hoe was het nou voor jou persoonlijk, deze week?”

Daarna wordt Fred Teeven nog even wit gewassen, ondanks zijn fraude en aangetoonde leugens over bonnetjes. Hij is wèl één van ons, net zoals Jenny.
Crimefighters zijn het, die onze samenleving veilig houden. De tafel kijkt vies naar Afriyie.

Als men overgaat naar het volgende onderwerp, Fred Hachee zijn nieuwe Tv-show, wordt Jerry Afriyie stilletjes van tafel verwijderd, terwijl Jenny Douwes mag blijven zitten, on samen met Teeven breed te glunderen.

Zo wassen onze media zichzelf weer witter dat extreemrechts wit.
“Maar Twan was wel goed hè, zo neutraal en vasthoudend, terwijl die Jerry op het oordeel over de tafel zat te wachten? Nounounounou.”

Anderen vinden het niet eens ver genoeg gaan.

Tegengif

Lees hier wat Jerry Afriyie en Mitchell Esajas hebben gezegd tijdens hun spreekrecht als slachtoffer in de zaak tegen Jenny Douwes en haar voetvolk.
Ik kan niet anders dan enorm veel respect hebben voor hun geduld, liefde en vasthoudendheid. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen opbrengen.

(Oh ja, en die Friese punks met patches van de band Dead Kennedys? Die mensen op de snelweg blokkeren omdat ze het niet trekken als iemand een fijn Sinterklaas voor álle kinderen wil? Zeg gasten, anders luister hier eens naar.)