De koningin die afgezet werd omdat zij te zwart is

In Brazilië heb je misschien wel carnavalsprinsen, maar het televisiestation GloboTV laat ieder jaar een landelijke Carnavalskoningin kiezen die volgens vast gebruik geïnstrumentaliseerde vrouwelijkheid moet aanbieden. Op zich niet iets om toe te juichen, maar alles is betrekkelijk. Tot 2013 werd er steeds een lichtgetinte koningin (“mulata”) gekozen en toen was er een echt heel donkere uitverkoren. Zij vertegenwoordigt met haar kleur zo ongeveer de helft van de bevolking. Zoals iedere missverkiezing een bedenkelijke zaak met dit lichte randje aan de wolk.

Maar bij GloboTV vonden ze het maar niets, zo’n donkere koningin. Nayara Justino werd zonder pardon, ondanks de keuze van de kijkers, geluidloos uit beeld getoverd en vervangen door een lichtergetinte dame van wie natuurlijk niet gezegd kon worden dat zij gekozen was, maar zelfs deze verkiezingen kunnen worden afgekeurd door de macht…

In dit filmpje kun je, met Engelse ondertitels of verbindende teksten, volgen hoe het de ongewenste koningin verder verging. Een treurigstemmend verhaal.