De hele en halve leugens van de NRC

Op 14 februari 2017 schreef de NRC dit artikel waarin zij een factcheck deden naar een uitspraak van Wilders. NRC:

‘In de afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 100.000 mensen uit islamitische landen hier binnengekomen, zei PVV-lijsttrekker Geert Wilders afgelopen zondag in het programma WNL op Zondag.

Dat was voor mij aanleiding om een blog te schrijven waarin ik, om de woorden van Sjirk Kuijper, (hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad) te gebruiken, gehakt maakte van het NRC-artikel.

Op 21 februari kwam de NRC met een artikel waarin de factcheck zou zijn overgedaan. De conclusie was nog steeds dat Wilders gelijk had. Ik heb gisteren onder mijn blog nog een stukje geschreven waarin ik duidelijk maakte dat ik dat onzin vind. Eigenlijk wilde ik het daar bij laten, maar ik wil hen er niet mee weg laten komen.
…..

Maar klopt het nu wat Wilders zei?
Onder die kop in het nieuwe artikel gaat de NRC toch wel zeer vreemd te werk. Er worden 15 landen geselecteerd, daarvan was de immigratie 117.000. Punt. Er wordt verderop wel genoemd dat er mensen emigreren, maar alleen van Turkse migratie naar geboorteland wordt een concreet cijfer genoemd. Van de 15 niet, maar waarom ook niet van alle moslimlanden?

Om de lezer in de waan te laten dat ‘niet-westers’ en ‘moslimlanden’ hetzelfde is?

Totaal 129.125 eerste-generatie-immigranten uit moslimlanden in vijf jaar tijd, 77.110 emigranten en dat geeft netto 52.015. Omdat het gaat over het aantal moslims in ons land is het logisch om ook de tweede generatie erbij te nemen: 147.144 immigranten, 116.517 emigranten en dat geeft netto 30.627 in vijf jaar tijd.

Dat is dus een toename van de ‘islamisering van ons land door migratie’ met 6.000 mensen per jaar van 2011 t/m 2015.

De NRC verzwijgt dat voor haar lezers.

De conclusie van de NRC
De NRC schrijft in haar laatste artikel:

Het migratiesaldo vanuit islamitische landen (de in- én uitstroom) valt buiten de scope van de factcheck over de stelling van Wilders dat er in vijf jaar tijd meer dan 100.000 mensen naar Nederland zijn gekomen uit islamitische landen. Want hij beperkte zich tot de mensen die binnenkwamen.’

….
De NRC geeft Wilders dus 2x gelijk. Dat is wat blijft hangen. Wat er werkelijk gebeurde, is dat een journalist die geen mallemoer van migratie weet aan het ‘factchecken’ gaat. Die komt vervolgens met een verhaaltje dat blijkbaar blind in de krant wordt gegooid. Geen enkele kwaliteitscheck wordt uitgevoerd. Alleen dat is al schandalig. Vervolgens doet de NRC er na kritiek aan om de waarheid te verdoezelen.

Dit is veel ernstiger dan dit foute factcheckje. De manier waarop de NRC te werk gaat, is een aantasting van onze democratie. Een goed werkende vrije pers is essentieel voor de democratie. Nederland mag dan op de tweede plaats staan in de ranglijst van persvrijheid, maar wat de NRC ermee doet is stuitend en ik noem het een bedreiging.

(lees het hele artikel met natuurlijk weer gedegen cijfermatige onderbouwing bij Flip van Dyke)