De haat jegens Greta Thunberg

Het stuk waarvan hieronder de eerste alinea’s vertaald zijn kwam bij mij in beeld door nou juist de zich links noemenden die achter Greta Thunberg een Complot zien. Omdat een site die haar als agent van het kapitaal ontmaskert het ook over de Nieuwe Wereldorde van Rothschild en dergelijken heeft moet ik haast wel in de zogenaamde hoefijzertheorie gaan geloven, inclusief het bijbehorend antisemitisme. U heeft het hier kunnen zien: Soros, die staat voor “het Jodendom”, staat achter haar. Eenvoudig knippen en plakken en het complot (wat het ook moge inhouden) is rond.
Ook bij een zich links noemend publiek is de naam Soros voldoende om haar te diskwalificeren.
Jonathan Cook gaat tegen dat soort lui in, het hele stuk zou vertaald moeten worden misschien maar er rust copyright op, dus leest u het verder in het Engels… – AJvdK

Naarmate Greta Thunberg meer de vreselijke emoties uit die passen bij het besef van ons dreigend uitsterven als soort – zoals zij, trillend van wode deed bij de “actie-top” van de VN over de klimaatcrisis – zet een deel van progressief links zich schrap om haar rol als bewerkstelligster van verandering tegen te spreken.

Ik heb het hier niet over het “laten we onze kop in het zand blijven steken”-links dat de klimaatverandering ontkent. Of het “alles wat we moeten doen is de productiemiddelen in beslag nemen en dan de planeet plunderen in naam van de werkers in plaats van de bazen”-links. Beide zijn vervelend zichtbaar.

Ik bedoel het progressieve links dat begrijpt dat wij naar een klimaatcatastrofe vliegen, veroorzaakt door de hubris van een kleine machtselite en onze eigen gedachteloze, medeplichtige hebzucht. Dit is het links dat weet dat we onze maatschappijen en prioriteiten radicaal moeten omschakelen, en ons snel moeten afkoppelen van fossiele brandstoffen, om het leven op de planeet te redden.

En niettemin wordt een deel van dit links kwaad telkens als Thunberg op de televisie verschijnt om systematisch en bewogen uit te leggen waarom onze maatschappij in de greep van een collectieve zelfvernietigende waanzin zijn. Als zij geconfronteerd worden met Thunbergs activisme stort hun vanzelfsprekende afkeer van de rijken en machtigen in een modderpoel van cynisme jegens Thunberg zelf.