De goedkope en misselijkmakende lijkenpikkerij van de firma Facebook

Mijn vrouw en zoon hebben een account op Facebook en gisteren vroeg mijn zoon ‘mama, heb jij je avatar ook al in de kleuren van de Franse vlag uit medeleven met de doden in Parijs?’
Mijn vrouw antwoordde ‘nee, ik vind het heel erg wat daar gebeurd is maar dat doe ik niet want het is een hype en het heeft iets hypokriets.’
En, na de verwonderde blik van mijn zoon, vervolgde ze: ‘In Syrië vallen elke dag tientallen doden net als op heel veel andere plaatsen in de wereld en vaak is dat de schuld van westerse landen die het erop aangestuurd hebben.’
Zo is het maar net.
In Beiroet vielen de dag voor ‘Parijs’ tientallen doden bij een terreuraanslag maar de jeugd die normaal gesproken de hele dag op social media actief is, heb ik niet gehoord over een avatar in de kleuren van de Libanese vlag uit medeleven met de slachtoffers daar.
Ook oorlogsstoker Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hoorde ik gisteren niet over de ellende in Beiroet.

Hoe dan ook, het ergerlijke en selectieve en anderszins volkomen misplaatste proberen een slaatje te slaan uit meer dan 130 doden in Parijs door Facebook is meerderen in het verkeerde keelgat geschoten.
Bovendien, waarom zou je als social-media-bedrijf dat kennelijk zo begaan is met mensenlevens elders dan niet je waffel eens opentrekken over Franse wapens waarmee een bondgenoot van het westen Jemen van de kaart veegt?
Waarom zou het vreedzaam en rustig moeten zijn in Parijs (hier wat Frankrijk recent heeft bijgedragen aan de ellende in het Midden Oosten) en Londen of Amsterdam terwijl elders door ‘onze’ regeringen met wapens uit ‘onze’ bedrijven hele steden via hun onderaannemers ter plaatse in bloedige orgies van geweld in puin worden gelegd? Waarom?
In Sana’a, Damascus, Homs, Mosoel en ik weet niet hoeveel andere steden in het Midden Oosten staat zo langzamerhand geen straat meer heel overeind.
Daar heb ik Facebook nog niet over gehoord.
Evenmin als over de talloze met steun van de VS en Nederland verwoeste dorpen en steden in Oekraïne. Om maar niet te spreken over de talloze doden daar.
Facebook heb ik ook niet gehoord toen genocidestaat Israël (die slechts bij de gratie van Amerikaanse dollars kan bestaan) kinderen op het strand van Gaza met bommen en raketten bestookte.
Moet ik daaruit opmaken dat Zuckerberg en de zijnen die kinderen en de overige meer dan vijfhonderd gedode kinderen daar nog niet eens een avatartje op een website waard vinden?
Hoe zit het met het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz toen dat doelbewust door de Amerikanen is aangevallen en waarbij vele tientallen doden en gewonden vielen?

Mark Zuckerberg (hij stond op de deelnemerslijst van de jaarlijkse Bilderbergconferentie en is dus niet zo maar iemand) en zijn medeoprichters van Facebook zouden de Amerikaanse leiders maar eens in het openbaar, indringend en overtuigend moeten aanspreken over de terreur die zij zaaien in grote delen van de wereld onder het mom van ’to p’tekt our freems.’
Verder zou het bedrijf maar eens het een en ander moeten ondernemen tegen de vele wensen tot het vergassen van medemensen die op de sites van het bedrijf staan en meer van dergelijke gruwelijkheden, vaak opgesierd dezer dagen met een avatartje in de kleuren van de Franse vlag.
Dat zou pas echt krediet opleveren.
Fascisme, racisme, oproepen tot geweld en het mensen de meest gruwelijke dingen toewensen zijn namelijk geen meningen, dat zijn misdaden.

2015-11-15 Reint Mijer