Trump, de lieveling van de verarmde witte middenklasse? Dan hebben die zijn economische plannen nog niet goed gelezen. Trump wil de belastingen verlagen voor de allerrijksten en hun bedrijven. Wie dat gat zal moeten vullen, kan je nu al raden.
Donald Trump had na een desastreuze week wat goed te maken. Hij raakte verwikkeld in een emotionele discussie met de ouders van een gesneuvelde Irak-veteraan. Verschillende high profile Republikeinen zegden hun steun toe aan Hillary Clinton en de peilingen zien er desastreus uit.
Op een bijeenkomst in Detroit wou hij de bladzijde omslaan. In scherp contrast met zijn gebruikelijke freewheelende stijl hield hij zich netjes aan de voorbereide tekst. Trump had het daarin over zijn economische voorstellen. Zijn economisch programma komt uit de koker van 13 zakenpartners, allemaal witte mannen van 50 en ouder en maar liefst zes van hen heten Steve.
Trump is een populist die mikt op de steun van de verarmde witte middenklasse. Dat blijkt ook uit de plaats die hij uitkoos voor deze toespraak. Detroit was ooit één van de parels aan de industriële kroon van de VS, maar het gemiddelde inkomen ligt er nu de helft lager dan in de rest van de VS. Bijna 40 procent van de inwoners van de stad leeft in armoede.
Maar aan die mensen heeft Trump niets te bieden. Zijn economische plannen zijn gebaseerd op de allang gediscrediteerde trickle-down theorie. Die gaat er van uit dat ook de armsten er van profiteren als de rijken alle kansen krijgen om nog veel rijker te worden. Vanaf Reagan ging het Amerikaanse economische beleid die weg op en het zorgde er alleen maar voor dat de 0,1 procent schatrijker werd en de lonen van de grote meerderheid van de bevolking stagneerden of zelfs achteruit gingen.
Cadeau voor de rijksten
Trump wil het aantal belastingschalen verminderen van 7 tot 3. De hoogste schijf zou dalen van 39,6 procent naar 33 procent. Tot in de jaren 60 lag die hoogste schijf boven de 90 procent. De vennootschapsbelasting zou dalen van 35 tot 20 procent. Rijke Amerikanen zouden tenslotte meer kansen krijgen om hun kinderopvang af te trekken van de belastingen. Nu ligt dat plafond op 3000 dollar per jaar. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be
Pingback: Trumps economische visie legt een vinger op een zere plek | Krapuul