Dan toch maar geen herdenking van verdronken vluchtelingen op 4 mei

“Leefbaar Amsterdam” is geen partij. In de dagen van de opkomst van het Leefbaar-fenomeen haalden Henk Bakker en Henk Bakker (vader en zoon) onder die naam twee zetels in de gemeenteraad. Maar die Leefbaardagen lijken alweer zo ver weg. En plotseling worden ze opgerakeld.

“Ik vind het uitermate respectloos naar nabestaanden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toe dat de herdenking op dezelfde dag moet. Waarom kan er geen andere dag gekozen worden?” zegt Henk Bakker van Leefbaar Amsterdam.

Dit is de ene Henk Bakker, de andere is inmiddels overleden. Hoe respectvol dit verlopen zou zijn zullen we niet weten, de kruisenactie, eerst voorzien op het Rembrandtplein, toen op de Nieuwmarkt, is nu afgeblazen. Matthijs Jaspers, een van de initiatiefnemers:

“We hadden nooit verwacht op zo veel weerstand te stuiten. Veel organisaties en mensen hadden het gevoel dat we hun herdenking probeerden te kapen, maar dat is nooit onze bedoeling geweest.” Hij trekt de vergelijking met de Zwarte Pieten-discussie. “Het sentiment dat we ‘aan hun herdenking komen’ speelt op.”

Bron.

Waarmee geconstateerd kan worden dat weer iets algemeens, iets “nationaals”, gekaapt blijkt door ultrarechts. Dat vindt men in Nederland van respect getuigen.