Dagblad van het Noorden over de achterstand in het Noorden

domela1Ik kwam op de voorpagina van Dagblad van het Noorden een stuk tegen over de oorzaak van de achterstand in het Noorden: er zou hier meer hulp gevraagd worden dan elders in het land, omdat de mensen zich kleiner zouden voelen!

Die schoot toch in het verkeerde keelgat! Furieus ben ik op de trein gestapt naar mijn geplande bezoek aan het Domela Nieuwenhuismuseum in Heerenveen, dat afgelopen week bedreigd werd met sluiting wegens bezuinigingen. En zoveel cultuur is er al niet in dit deel van het land. Laat staan LINKSE cultuur. Want het is hier zo conservatief als de pest. Wat mij gelijk brengt bij MIJN doorleefde en op ervaring gestoelde visie op de ‘achterstand’ in het Noorden:

Mensen VOELEN zich niet klein! Ze worden KLEIN GEHOUDEN,
door reactionaire autoriteiten bij gemeentes die uitvoering moeten geven aan armoedebeleid en andere hulpverlening aan mensen die wegens noodlottige omstandigheden een beroep moeten doen op sociale wetgeving of andere zorg.

Er heerst hier in het Noorden nog steeds een veenkoloniale bourgeoisie-mentaliteit bij hulp-en dienstverleners, wat zich uit in een paternalistische houding naar vooral vrouwen: moraliserend, betuttelend en neerbuigend. Alsof iedereen die geen betaalde baan heeft of andere problemen DOM is en opnieuw opgevoed moet worden.
En ik kan het weten. Want als westerling en opgeleid sociale dienstverlener (onder andere) kan ik goed onderscheid maken tussen hoe het HOORT en hoe hulpverlenen in het Noorden uitgevoerd wordt: Respectloos!

Lees verder bij de bron, Civis Confusus