CU bindt strijd aan met neo-liberalisme

Gert-Jan Segers Illustratie: Wikipedia

Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil de strijd aanbinden met het neoliberalisme. Dat zegt hij vandaag in Trouw. Hoe dat zich laat rijmen met het toetreden tot een kabinet met VVD, D66 en CDA vertelt Segers er dan weer niet bij.

Volgens Segers heeft het neoliberalisme de vermogens- en inkomensverschillen tussen mensen tot in het absurde vergroot:

Kijk eens naar een bedrijf als Amazon, een wanstaltig voorbeeld. De topman is de allerrijkste man op aarde, terwijl zijn werknemers letterlijk op de werkvloer liggen te slapen tussen de lange diensten door. Dat bedrijf wordt totaal uit elkaar getrokken, zo’n gemeenschap gaat uiteindelijk kapot. Als het belang van de buitenlandse aandeelhouder belangrijker is dan de waarde van jou als werknemer, dan zegt dat iets over de gemeenschapszin van de leiding van het bedrijf.

Wat voor Amazon als bedrijf geldt, geldt volgens de CU-leider ook voor de samenleving als geheel. Schrijnende ongelijkheid die algemeen als onrechtvaardig wordt ervaren, leidt uiteindelijk tot het uiteenvallen van de samenleving. Segers haast zich overigens er aan toe te voegen dat hij géén marxist  is. Van marxisme heeft hij overigens maar een vaag begrip:“Ik ben geen marxist die stelt ‘als we maar ongelijkheid tegengaan en de onderkant even optillen, dan komt alles vanzelf goed’. Maar een andere economische politiek is wel dringend nodig”.

Segers erkent dat zijn partij daar in het verleden ook aan heeft bijgedragen. Op dat punt is een koerswijziging nodig, niet alleen van de CU, maar van het hele politieke midden. Overigens wil Segers daar niet mee wachten tot 2021, wanneer er weer parlementsverkiezingen zijn:

We voeren loyaal het regeerakkoord uit. Bij alles wat daar niet in is geregeld, zijn we vrij. Dit is de aftrap op weg naar de volgende verkiezingen in 2021. Tot die tijd zullen we bijvoorbeeld met initiatiefwetten komen. Ik denk aan het verruimen van mogelijkheden van ouderen om gezamenlijk voor eigen huisvesting te zorgen of voor mensen om hun eigen energiecoöperatie op te starten.

Dat zorgt voor betrokkenheid, dat zijn echte gemeenschappen. En ik wil nu al bekijken of er reden is privatiseringen terug te draaien. Over drie jaar hebben we een dwingende agenda. Mijn idealen reiken verder dan deze coalitie.

Het essay waar Segers naar verwijst vind je op de site van het wetenschappelijk bureau van de CU.