Criticus Poetin vermoord

Вороненков_Денис_Миколайович
Denis Voronenkov. Illustratie: Wikipedia

Opnieuw heeft een criticus van Poetin het loodje gelegd. Vanochtend werd de naar Oekraïne gevluchte voormalige Russische parlementariër Denis Voronenkov neergeschoten toen hij zijn hotel in Kiev verliet. Hij overleed ter plaatse.

De Oekraïense president Poroshenko schoof Poetin onmiddellijk de verantwoordelijkheid voor deze moord in de schoenen. Daar is natuurlijk ook wel enige aanleiding toe: critici van Vlad I eindigen regelmatig met een kogel in het achterhoofd of polonium in het bloed.

Voronenkov nam in 2011 namens de Communistische Partij zitting in het Russische parlement. Vorig jaar vluchtte hij naar Oekraïne. Onomstreden was hij bepaald niet: Voronenkov verliet Rusland in een walm van corruptie. Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk hoe hij zich van zijn bescheiden salaris als parlementariër twee luxe-appartementen in Moskou kon veroorloven.

Voronenkov was een kroongetuige in het – in absentia – proces tegen de voormalige Oekraïense president Janoekovitsj, zélf ook ook iemand die niet vies is van het accepteren van wat steekpenningen. Mogelijk moet de aanleiding tot de moord daar gezocht worden.