Beste vrienden en vriendinnen,
Dertien procent halen we niet. Dat is het deel dat de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney de laatste jaren heeft betaald aan inkomstenbelasting. En dat zullen we waarschijnlijk voorlopig niet halen. Toch laat het zien dat er nog veel mogelijk is; wat in Amerika kan, moet hier ook kunnen. Goed, iedere stap is er eentje. De belastingverlaging met 3%, van 52% naar 49%, zoals Kees van Dijkhuizen in zijn belastingplan heeft voorgesteld, vertegenwoordigt een mooi getal.
Onder ons zullen er ook zijn die een veer moeten laten. Helaas. De hypotheekrenteaftrek (HRA) is langzamerhand politiek onhoudbaar. De huizenmarkt zit behoorlijk op slot. Huizen zijn veel te duur geworden door het subsidie-infuus, zo’n 30 procent volgens het IMF in zijn World Economic Outlook (WEO) uit 2008. Maar het nieuwe belastingplan biedt voordelen. Het is flexibeler. Denk aan de leden die al generaties lang een landgoed bezitten. Het is steeds moeilijker geworden dat te verhypothekeren. Lagere belasting levert direct geld op.
Ik mag wel zeggen dat veel mensen goed werk hebben geleverd. Natuurlijk op de eerste plaats ex-bankier en VVD’er Van Dijkhuizen. Daarvoor hadden al enkele prominente economen gedurfd hun nek uitgestoken. Op initiatief van VVD’er Dirk Schoenmaker en CDA’er Lans Bovenberg deden zij begin dit jaar een oproep om de HRA te beperken. Daarmee slechtten zij een belangrijke psychologische drempel. Tegelijkertijd stelden zij meteen ook: “Ter compensatie kan dan het toptarief in de inkomstenbelasting omlaag.”
Het idee om het toptarief van de inkomstenbelasting te verlagen zou veel mensen in de huidige crisis tegen het zere been kunnen schoppen. Dat punt behoefde inkleding. Die is fraai geworden, volgens mij. Een eerste punt ter promotie is de versimpeling van het belastingformulier. Dat valt goed bij ondernemers. Het belangrijkste punt is echter dat dit plan zorgt voor 140.000 banen extra. Het klinkt ongeloofwaardig en dat is het ook. De werkgelegenheid hangt af van de oplossing van de eurocrisis. Zolang die niet is opgelost, en de positie van de banken niet is hersteld, zal de economie voortsukkelen. Maar het klootjesvolk begrijpt dat gelukkig niet. Dat weigert over de grenzen heen te kijken. Dat denkt nog steeds dat een Nederlands kabinet economische problemen kan oplossen.
Verder konden we ter ondersteuning op het Centraal Planbureau (CPB) rekenen. Met hun modellen, waarbij de eurocrisis niet economisch is maar politiek en daarom niet is ingecalculeerd, kan het de 140.000 arbeidsplekken voorspellen. Voorts hebben leden van onze vijfde colonne in de PvdA steun verleend. Tot die colonne no. 5 behoren onder andere Marco Florijn, die tegen de klippen op dwangarbeid wil invoeren, Heleen Mees, die het minimumloon bij het vuilnis wil kieperen, en Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris en financieel specialist. Helaas heeft onder druk van crypto-communist Spekman een aantal colonners hun PvdA-lidmaatschap beëindigd, onder wie Eveline Herfkens, maar dit terzijde. Om terug te keren naar Vermeend, die is bereid zijn naam en reputatie aan de strijd voor het plan Van Dijkhuizen te lenen.
Met deze schets voor ogen kunnen we naar verwachting alle vertrouwen stellen in een succesvolle hervorming van het belastingstelsel.
Ik dank u voor uw aandacht.
Sjaak Scheele
voorzitter Club van Vrienden van het Goede Leven
Het is teken aan de wand dat iedereen in Europa op z’n eigen manier uitweg uit de financiële crisis zoekt.
Die 140.000 banen beschouw ik als de zoveelste PR stunt van deze regering, eerst moet het uit de praktijk blijken dat het werkt.
Begrijp me niet verkeerd – zou ik liever willen dat er 300.000 banen gecreëerd zouden worden. Nog beter, maar ze volgen in deze gewoon een neo-liberale dogma met betrekking tot de belastingstelsel, midden in een financieel/politieke crisis veroorzaakt door hetzelfde starre neoliberale systeem.
Tja,…
Mits ze consequent handelden, zouden ze nooit de BTW van 19% op 21% hadden moeten verhogen. In tegendeel, zouden ze het op 16-17% moeten verlagen.
@2 nexus,
Ja, die BTW-verhoging vormt een andere stap in de opmaat naar een vlaktaks, zodat veel- en minvermogenden een gelijk percentage aan belasting betalen.
Wist je trouwens dat dat beroemde tekort, op basis waarvan we zo draconisch aan het bezuinigen zijn, volledig berust op een prognose van het CPB waarbij verwacht wordt dat de inkomstenbelasting zal dalen? De crisis is dus echt eerder ideologisch dan dat-ie financieel is.
(Zie http://www.sp.nl/nieuws/spanning/201108/bezuinigen-noodzakelijk.shtml.)
rondje gekkenhuis,
waarom moet iedereen werken???
waarom niet 1 jaar werken =1 mnd vakantie en 1 mnd recht op ww/.
maw 40 jaar werken is 40 mndn recht op ww.
zie belgie sabatical jaar
kortom meer vryheid/meer blyheid
en natuurlik is een voorspelling door de bureaucratjes van cpb een zwaktebod.
overbetaalde mafkezen
redding moet komen van midden en klein bedryf
@4 Joke,
Interessant artikel in je link, een beetje technisch, maar soit, dat kan denk ik niet anders.
Dieperliggende oorzaken hebben echter sterk invloed op het functioneren van het CPB. Het Centraal Planbureau werd opgericht door Jan Tinbergen in 1945. Het is daarmee al een 67 jaar oud instituut, bejaard als het ware. In de loop der tijd is de wereld veranderd. Was de oorspronkelijke opzet van het planbureau om een ondersteuning te bieden voor het economisch beleid, die functie valt hoe langer hoe minder waar te maken. Vooral door de toenemende integratie van de EU heeft een kabinetsbeleid steeds minder minder invloed op de economie. Het CPB is verworden tot een ideologische burka (zodat je het niet ziet) voor neoliberaal beleid.
Joke heeft gelijk CPB is in wezen een PR instrument voor neoliberaal beleid propageren.
Laatst zaten ze te fantasieren samen met de VVD over het financieel jaar 2040. Ongelofelijk! 🙂