Corbyn spreekt zich bij bezoek aan Jordanië uit voor erkenning Palestijnse staat

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft vrijdag en zaterdag ter gelegenheid van de ”Wereld Vluchtelingendag” twee kampen in Jordanië bezocht, het Za’atari kamp voor Syriërs en al Baqa’a voor Palestijnen.  Zijn visite was bedoeld om het feit te onderstrepen dat er  65 miljoen vluchtelingen in  de wereld zijn die allemaal recht hebben op een plaats om te leven. Jordanië is volgens de UNHCR het tweede land wat betreft de last aan vluchtelingen: 89 vluchtelingen op elke 1.000 inwoners.
De Britse Labourleider gaf tegenover al Jazeera aan dat hij de beslissing van de Amerikaanse president Trump om de bijdrage aan de UNWRA, de vluchtelingenorganisatie van de VN voor de Palestijnse vluchtelingen, een grote fout noemde. Over Trumps ”Deal van de eeuw’, het ”vredesplan” dat de Amerikaanse president binnenkort bekend zal maken, zei Corbyn, dat hij niet weet wat het inhoudt, maar dat een regeling erkenning van de Palestijnse rechten moet inhouden. Dat wil zeggen een eind aan de bezetting en het beleg van Gaza, en erkenning van het Recht op terugkeer.

Na zijn bezoek aan het Baqa’a kamp twitterde hij bovendien dat als Labour de volgende verkiezingen wint, Engeland een Palestijnse staat zal erkennen ”als eerste stap naar een tweestatenoplossing”.
Deze uitspraken zullen wel weer voor de nodige beschuldigingen zorgen dat hij niet voldoende doet om het antisemitisme in Labour te bestrijden, dan wel dat hij misschien zelf wel een antisemiet is. Het gezeur daarover, dat grotendeels wordt gevoed door Corbyns opstelling tegenover de Palestijnen, is al geruime tijd aan de gang. Onlangs sloeg het ook over naar het Nederlandse Cidi dat er tegenwoordig ook niet voor terugschrikt critici van Israel voor antisemiet uit te maken.