Corbyn gaat namens Labour verontschuldigingen aanbieden voor invasie van Irak

Jeremy Corbyn gaat zijn eerste toespraak tot een nationale conferentie van Labour dinsdag as. gebruiken om zich namens zijn partij te verontschuldigen voor de invasie van Irak. Er wordt verwacht dat hij zal zeggen dat Labour haar les heeft geleerd en “noot meer dezelfde fout zal maken”.

Voor Tony Blair zou een dergelijke verklaring niet minder dan een publieke vernedering betekenen. De voormalige premier leidde samen met George Bush de coalitie die verantwoordelijk was voor de  invasie, een invasie die tot het verlies van honderdduizenden mensenlevens leidde.  Blair 10 indexBovendien bleek al snel dat de invasie van Irak gebaseerd was op leugens: de massavernietigingswapens waarover Irak volgens Bush en Blair zou beschikken bleken helemaal niet te bestaan, iets waar beiden zich heel goed van bewust waren.

De basis van Labour zal Corbyn’s verklaring ongetwijfeld met gejuich binnenhalen, voor hen heeft Blair sinds de invasie volledig afgedaan. Dat ligt echter anders binnen de rechtervleugel van de partij. Nogal wat mensen op die rechtervleugel – waaronder ook parlementariërs – hebben met betrekking tot Irak het nodige bloed aan hun handen.

Verwacht wordt dat Corbyn aan zal kondigen dat de rol van Groot-Brittannië in de toekomst  onder zijn leiding zal veranderen. Het land zou zich moeten richten op samenwerking en conflictoplossing in plaats van overal met de botte bijl op af te stormen. Ook deze boodschap zal ongetwijfeld bij de rechtervleugel niet goed vallen.

Bron: The Independent