Columnrondje zondag

Bas Heijne in NRC gaat er van uit dat 2012 h e l e m a a l anders wordt. Ik help het hem hopen, maar als ik de aard van de Nederlander, krenterig en rancuneus, ken zal dat vast niet anders zijn dan 2011. Hoewel, ik hier natuurlijk wel mijn stinkende best blijf doen om er verandering in te brengen!

Marcel Hulspas in DePers over wat een bende Mark Rutte en zijn bruine kabinet van Nederland maakt. Wat blijft er straks nog van over, als Mark & Co. klaar zijn met de slopershamer? Is er dan nog een Nederland? En is het dan nog een Nederland waar we in willen wonen? Is wel een kansje voor de natuur, als we nou allemaal wegtrekken, kan die rustig haar gang gaan en komt er toch nog iets goeds voort uit dit achterlijk, debiele beleid.

Rob de Wijk in Trouw over hoe de teloorgang van de euro en de Europese markt voorkomen had kunnen worden als de Europese leiders niet van die, naar populisten luisterende, angsthazen waren geweest. Als ze gelijk daadkracht hadden getoond, dan had het allemaal misschien niet zo ver hoeven komen. Maar ja dit belachelijke giechelkabinet kan nog niet tot het eind van een maand denken, dus laat staan op nog langere termijn.

Marc Chavannes in NRC: Een publieke bank, die weer concurreert op fatsoen?

Wat hebben de rooms-katholieke kerk en het bankwezen met elkaar gemeen? Een verhoogde zelfdunk en een verlaagd vermogen tot schaamte.

Zeker bij de banken is niet het aanwijzen van schuldigen acuut, maar het nemen van maatregelen om verantwoordelijkheden te leggen waar zij horen.  De politiek zou daar wijzer en flinker kunnen zijn.

Precies en dat verdommen ze, dus blijven de crisisveroorzakers buiten schot en mogen wij met zijn allen de schade betalen. Wat is hier eerlijk aan?

Ilja Leonard Pfeijffer in nrcnext over de twitter-oekazes van Geert en dat er de sleet in begint te komen, in die ‘politiek daadkrachtige’ stijl. *kuch*