Columnrondje dinsdag

Rob Wijnberg zet in nrc.next even zijn tanden in de tandenloze media van Nederland. De wereld staat in brand, de crisissen vliegen je om de oren. En wat zijn bij het ’toonaangevende’ opinieprogramma P&W de beelden van het jaar? Nou lees maar even. Ow enne, Rob, laat even weten waar ik kan storten voor die nieuwe partij, ik doe mee!

Gelukkig is er altijd Frans Weisglas, uitgeroepen door DePers als ‘Het politieke geweten van 2011’. Frans Weisglas is een echte VVD’er, maar zoals hij afgelopen jaar de VVD aanviel en ter verantwoording riep, liet hij zien dat er ook VVD’ers zijn met een geweten en principes. Hypotheekrenteaftrek, Mauro, de bezuinigingen, het benoemen van de voorzitter van de Eerste Kamer, Frans zegt gewoon wat hij er van vindt. Mooie uitspraken: ‘Idiote bezuinigingen’ en  ‘van Blok hoor je überhaupt heel weinig’. Frans, ga zo door!

Theodor Holman neemt GroenLinks en Tofik Dibi even op de korrel. En terecht in mijn ogen. Wat een flauwekul smoes was dat afgelopen week over zo weinig in de Tweede Kamer aanwezig zijn van de GroenLinks parlementariërs. Ben geen fan van Holman en echt zijn opmerking dat als er maar meer betaald wordt voor een Tweede Kamerfunctie, er vast wel betere mensen komen, is gewoon grote flauwekul. Ze krijgen een prima salaris met prima vergoedingen, een wachtgeldregeling die niemand anders krijgt (ja behalve grote graaiers aan de hele hoge top in het bedrijfsleven) en 4 maanden vakantie – o nee, dat heet reces.

Thomas von der Dunk over de vraag of democratie ook in het Oosten gaat dagen. Wat zal de toekomst brengen in het Midden-Oosten. Hoe gaat het driedubbel gehandicapte Westen om met die nieuwe democratisering? Hoe gaat Uri Rosenthal om met de fundamentalisten die de overhand in Israël gaan krijgen? Gaan we in Nederland ook vrouwen achterin de bus stoppen omdat ze onreine gedachten bij mannen oproepen? Dacht het niet!