“Christelijke” partijen anticiperen op komende coalitie met Wilders

Foto: Combiner
Foto: Combiner
CDA-nonvaleur, ChristenUnie en SGP zagen hun kans schoon ook eens Kamerklets te verkopen over een virtuele ansichtkaart van de Nederlandse ambassade in Berlijn. Zich inlikken bij de Bezorgde Burgers, noemen we dat.

Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken op vragen van Knops (CDA), Voordewind (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP). Geen kerstwensen Nederlandse ambassade in Berlijn.
Vraag 1
Klopt het dat de Nederlandse ambassade in Berlijn dit jaar besloten heeft slechts nieuwjaarswensen te versturen naar contacten en relaties, en geen Kerstwensen?
Vraag 2
Zo ja, waarom heeft de ambassade elke verwijzing naar Kerstmis gemeden? Is dit voor het eerst?
Vraag 3
Vindt u dit niet merkwaardig in een land als Duitsland, waar Kerstmis, met tienduizenden kerstmarkten, als belangrijkste feestdag van de kalender wordt gevierd?
Vraag 4
Zijn er ook andere Nederlandse ambassades in Westerse landen die op soortgelijke wijze verwijzing naar Kerstmis mijden? Zo ja, welke?

Vraag 5
Bent u bereid te stoppen met deze politieke correctheid en weer als vanouds kerstwensen uit te doen gaan vanuit ambassades?
Vraag 6
Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1-6
Nederlandse ambassades zijn op geen enkele wijze verplicht om kerst- en/of nieuwjaarswensen te versturen. Deze wensen worden niet centraal gedicteerd. Creativiteit, diversiteit en eigen verantwoordelijkheid zijn waarden die het ministerie hoog in het vaandel heeft staan. Een aantal jaren geleden is op grond van milieu- en kostenoverwegingen besloten om, mocht toch een eindejaarswens worden verstuurd, over te gaan op een digitale variant.

Ambassade Berlijn doet dat ook. Dit jaar is gekozen voor een digitale kaart met goede wensen voor 2017. Zo heeft de ambassadeur toegevoegd: “Monique van Daalen, Ambassadeur in Berlijn, wenst u prettige Kerstdagen en een gelukkig 2017 / Monique van Daalen, Botschafterin des Königreichs der Niederlande, wünscht Ihnen Frohe Weihnachten und einen guten Start ins Neue Jahr“. Er is dus geen sprake van dat boodschappen worden gemeden.

Bron.