Censuur in Israël: Netanyahu gooit publieke zender op zwart

Een publieke zender die bekend stond om haar kritische berichtgeving over premier Netanyahu is door de Israëlische regering abrupt op zwart gezet. Volgens Netanyahu is het platleggen van de zender onderdeel van een hervormingsprogramma voor de publieke omroep, maar het is geen geheim dat Netanyahu zich al heel lang ergerde aan de wijze waarop de zender hem volgde.  Evenals Poetin, Erdogan, Trump en andere rechtse helden heeft Netanyahu het niet zo op kritische journalistiek. Screenshot Netanyahu

Dat de zender op zwart zou gaan, was al veel langer bekend. Volgende week begint de vervanger, waarvan Netanyahu hoopt dat ze zich wat gedweeër op zal stellen, met haar uitzendingen. Niet bekend was dat de regering er gisteravond al de stekker uit zou trekken. Algemeen werd ervan uitgegaan dat de zender tot dat moment door zou kunnen gaan met uitzenden. Leiding en medewerkers van de zender werden pas twee uur vooraf op de hoogte gesteld.

De nieuwe publieke zender krijgt overigens – verrassing, verrassing – geen nieuwsredactie, wat natuurlijk inderdaad de beste manier is om kritische berichtgeving al vooraf de kop in te drukken.

Overigens is het nog allesbehalve duidelijk of de nieuwe zender maandag inderdaad kan beginnen met uitzenden. Alle politieke partijen eisen van Netanyahu dat er zendtijd wordt gereserveerd voor hun eigen specifieke achterban, wat in en buiten de Knesset tot de nodige hilariteit leidde.