Catalaanse leider gearresteerd in Duitsland

Puigdemont in betere tijden

Carles Puigdemont, de verbannen Catalaanse president, is vandaag  in Duitsland gearresteerd. Puigdemont probeerde vanuit Denemarken naar België te reizen en werd opgepakt nadat hij de Deens-Duitse grens overstak.

Afgelopen vrijdag vaardigde een Spaanse rechtbank een Europees aanhoudingsbevel uit tegen Puigdemont wegens separatisme. Puigdemont wordt verantwoordelijk gehouden voor de poging Catalonië af te scheiden van Spanje. Die poging liep eind vorig jaar op een complete mislukking uit. De Spaanse regering trad hard op tegen de separatisten en de landen van de EU lieten de Catalanen weten dat ze niet van plan waren hier hun handen aan te branden: men moest zich in Catalonië maar zien te redden. Puigdemont vluchtte naar België van waaruit hij zonder enig succes probeerde Europese regeringen over te halen zijn zijde te kiezen.

Juridisch is de Duitse actie overigens hoogst dubieus. Een Europees aanhoudingsbevel is uitsluitend bindend wanneer het misdrijf óók in de lidstaat die om uitlevering wordt gevraagd strafbaar is (de zogeheten dubbele strafbaarheid). Separatisme is in Duitsland echter niet strafbaar. Van de eis van dubbele strafbaarheid kan worden afgezien wanneer het om een strafbaar feit gaat waarop in het verzoekende land een gevangenisstraf van drie jaar of meer staat. Op de lijst van strafbare feiten waarop deze uitzondering betrekking heeft, komt separatisme echter niet voor.