Caïro onder de pluimwolken: “Als je nu tegen de staat bent, voor wie ben je dan?”

Op zondag 16 augustus werd in Egypte de nieuwe, erg controversiële antiterrorismewet bekendgemaakt. De nieuwe wet komt in de nasleep van het geweld in het noorden van Sinaï.

In een verklaring zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat een autobom donderdagnacht bij het gebouw explodeerde. Het gebouw ligt in de buurt Shubra El Khaima in het noorden van Caïro, schrijft The Guardian. Zes agenten zijn gewond geraakt.

Volgens de Britse krant hebben opstandelingen jarenlang vanuit het schiereiland Sinaï aanslagen op het Egyptische vasteland gepleegd. Meerdere aanslagen kwamen er nadat ex-president Mohamed Morsi in juli 2013 met militair machtsvertoon uit zijn functie werd ontheven. De politicus van de Moslimbroederschap heeft met honderden andere leden de doodstraf gekregen, nadat de regering de Moslimbroederschap als een terroristische organisatie heeft betiteld.

Antiterrorismewet

Voorlopig vormt de explosie van donderdagnacht het sluitstuk van een reeks bomaanslagen die de hoofdstad en andere steden in Egypte hebben opgeschrikt. Afgelopen juli heeft president Abdel Fattah El Sisi een strenger rechtssysteem beloofd nadat een openbare aanklager bij een bomaanslag om het leven is gekomen. Op zondag 16 augustus werd in Egypte de nieuwe antiterrorismewet bekendgemaakt.

De Egyptische regering heeft een aantal rigoureuze plannen op de planken staan. Het oprichten en/of leiden van een terroristische organisatie kan leiden tot de doodstraf. Financiële steun aan een terroristische organisatie wordt bestraft met een gevangenisduur van 25 jaar. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be