Buitenlandse zaken verheugt zich over staatsgreep in Brazilië

attacheindefoutStaatsgrepen in Latijns-Amerika gaan niet meer gepaard met beschietingen van presidentiële paleizen onder leiding van gezonnebrilde gorilla’s. Presidenten die Washington niet goed uitkomen worden uit hun huis gesleept (Haïti), desnoods in pyjama (Honduras) en naar buiten het land gevlogen. In tot nu toe een ander geval wordt vliegensvlug iets verzonnen van corruptie of ambtsmisbruik en wordt de gekozen president door een vijandig parlement afgezet. Dit is in Paraguay gebeurd, en het is nu aan de gang in Brazilië.

De belangen achter deze beoogde afzetting in Brazilië worden duidelijk uit deze mededeling van een “senior economic attaché” verbonden aan het consulaat-generaal van Nederland in São Paulo, een functie die kennelijk geen beschrijving in Nederlands of Portugees van node heeft. Deze mijnheer noemt de huidige vice-president alvast de aanstaande president, die grote “hervormingsplannen” voor de “ingestorte Braziliaanse economie” heeft. “Beleggers en ondernemers zien licht aan het einde van de tunnel”.
Een mededeling die blijkbaar wel in het Nederlands gedaan kan worden.
Een ambtenaar onder Koenders, officieel geestverwant van de Braziliaanse president, licht een tipje van de sluier achter deze “constitutionele” staatsgreep. Zolang die attaché er zit mogen wij dus aannemen dat dit het standpunt van Bruin II is. Niet verrassend verder.

Bron.