Bruine bonen met rijst

Op deze historische dag dat de Telegraaf meldt dat er in openbaarheid gesproken wordt over kabinet Bruin I (zijnde VVD, CDA met steun van PVV) is het op zijn plaats om een gerecht te plaatsen dat ook bruin van kleur is, maar veeeeeel lekkerder is dan het beoogde kabinet ooit zal smaken. De smaak van Kabinet Bruin I is namelijk ZUUR!

Mooi detail is dat het niet van Nederlandse oorsprong  is, maar helemaal van toepassing, ‘uit den vreemde’ komt. Het is van Surinaamse oorsprong. Twee vliegen in een klap, oerhollandse bruine bonen met een exotisch tintje.

Hieronder één uitvoering van het recept, uiteraard kan er gevarieerd worden met ingrediënten naar keuze. Van ons mag dat!

Bereidingstijd: 20 – 30 minuten

Nodig:
2 grote blikken / grote potten bruine bonen
4 kipfilets in stukken (kan ook met ander vlees bereid worden)
1 bakje spekjes (indien gewenst)
3 tomaten
1 grote ui
4 teentjes knoflook (of meer naar behoefte)
2 kleine bouillonblokjes
5 stengeltjes selderij
1 mespunt suiker
6 eetlepels olie
1 theelepel laospoeder
zout
peper
eventueel verse gember naar behoefte

Bereiding:
Het vlees in stukken hakken of snijden. In een wok het vlees bakken met zout en zwarte peper, eventueel spekjes er aan toevoegen. Daarna het uitje en de knoflook meebakken. (pas op, niet te heet, want dan wordt de knoflook bitter!) De tomaat erbij doen, evenals de kruiden, de suiker en het bouillonblokje. Bruine bonen met het aanhangend vocht erbij doen. Het moet een nattig soepje worden. Goed verwarmen. Als je een dikkere saus wilt, kun je enkele bruine bonen plat drukken, dat bindt. Even proeven en eventueel nog zout en peper erbij. Doe er pas op het laatst van het vuur af de fijn gesneden selderij.

Opdienen met witte rijst. Ook lekker met komkommersalade en/of gegrilde tomaten. Of verder wat je erbij wilt geven, goed mixen is altijd goed voor een optimaal resultaat!

Je kunt ook gedroogde bruine bonen gebruiken. Deze moeten eerst een dag weken en vervolgens gaar gekookt worden. Er is een behoorlijk lange kooktijd! Weinig kookwater overhouden; dat wordt je saus. Binden door enkele bonen plat te drukken!

30 gedachten over “Bruine bonen met rijst”

  1. Nee, het hele gerecht is Surinaams van oorsprong, niks Nederlands aan. 😆 Maar kan ook vegetarisch gemaakt of met wat je maar wilt.

  2. 1 ding snap ik niet: 2 tenen knoflook op 2 blikken bruine bonen?

    Ik stop in 1 forel al 3 tenen knoflook.

  3. Wil net zeggen: knoflook naar behoefte.
    Ook goed tegen hoge bloeddruk, zegt men 😎

  4. Opdienen met rijst. Maar er staat verder niks over rijst. 💡

    Zo heeft het jaren geduurd voordat ik mijn vriendin zo ver had dat ze snapte dat 1 kopje rijst genoeg is voor 2 personen.

    Daarvoor heeft ze decennia lang te veel rijst gekookt.

  5. bruine bonen ken ik, beetje faja lobie wat ketjap asam en klaar , surinaamse keuken is lekker.

  6. @ Jente ik snap nog steeds niks van rijst, heb maar een rijstkoker aangeschaft, mijn ma die weet wel hoe je rijst moet koken. Regel is water mag niet dieper zijn dan je vinger. Wat me dan frustreert is het verschil in rijst , je hebt Thaise rijst en Surinaamse rijst. Ik verklot het altijd of te zacht of te hard. 🙄

  7. jvdh, je mag die kip ook vervangen door wat anders hoor, is geen wet van Meden en Perzen of Rechts gebod 😮

  8. Ik wil altijd roeren Shakira, niks kleine letters. Er is een wezenlijk verschil tussen “Hollandse” rijst en thaise/surinaamse rijst. 💡 Ik vind snelkookrijst niet te eten.

  9. geen kip denk ik. of een nekje? 😎 max woiski had daar een geliefd liedje over.

    kip eten was chique. de maagjes, het hart, de lever en het nekje. 😆

  10. recept klopt dus niet. is van deze tijd 😆 😆 (het uitzuigen van de botjes van de kip zal ook geen Surinaams gebruik meer zijn. in Holland dan.

    in Suriname gaat het niet zo geweldig goed, misschien daar terug naar af?

  11. water niet dieper dan 1 1/2 vingerkootje
    SJEF

    verder hangt het ook van de rijst af die je kookt. het hebben van gevoel is van belang. voor de rijst dan (voor de rest ook).

    😎

  12. EHM in
    Tr 40 rijst soorten?

    ik mis soms de Surinaamse rijst, de Thaise rijst of meer. (maar wel de goeie S. rijst of Thiase) over pakjes praten wij niet.

    ff vragen of iemand dat meeneemt als ie hier komt. en elke rijst moet anders gekookt. ook dat nog.

  13. Uncle BEN? over pakjes rijst gesproken. dat ging nog. maar alle snelkook ellende heeft NIETS met rijst t e maken.

    Lassie en Honig. Smaakbedervers. (net als Konimex trouwens :-).

  14. Snelkookrijst? 😥 Op andere rijst staat toch hoe je het moet garen? Heeft toch niets met snelkookrijst 😥 te maken?

    Vind zelf basmati rijst errug lekker.

  15. Als iemand nog een Surinaamse oma of tante of moeder heeft met het originele recept, dan hou ik me aanbevolen. 😆

  16. Ik heb nog een ma die eerst de rijst bakt. 💡 Wat uitjes erbij en olijffolie. Surinaamse rijst of basmati. 💡

  17. spaanse rijst, bakje je toch ook eerst in olijfolie en nog wat?

    rijst bakken, bah, ben er een beetje ujit :-). heel lekker was het, dat wel. 😎

  18. 2 blikken bruine bonen? voor hoeveel mensen?

    normaal 😉 in Nederland was: rijst, (lassie) potje bruine bonen, wat ananas, wat gehakt er door gerommeld, conimex sambal oelek op tafel (klein potje) en dan met 5 mensen honger hebben, ofwel trek in nog iets te eten.

    tja, dat meegemaakt als gast. en ergens wel goed, dik werd je er niet van. wel een tijd geleden. zal best anders zijn nu.

  19. “BB met R, dat is Bruine Bonen met Rijst” – zingen met licht Surinaams accent. Nederlandse hit uit de zestiger jaren, als ik me niet vergis. 😀

Reacties zijn gesloten.