Broodverbetermiddel E920: varkens- of mensenhaar dus

Gelatine in uw dropje of ander snoepgoed. Dierlijk eiwit als gistingsversneller bij wijn of bier.
We kunnen weten dat het er in zit, ook als het niet op het etiket staat, en wat doen we met de wetenschap? Dat kaas niet veganistisch is staat uiteraard vast. Dat het ook zelden vegetarisch is (er is vaak kalfsmaag in verwerkt, niet alleen de moedermelk van kalveren) is moeilijk te bevatten.

Consequent vegetarisch leven is al een heel werkje waar ik zelf lang niet altijd aan voldoe. Veganisme is een nog zwaardere stap. Noem het luiheid, en de inhoud van de knip speelt ook een rol. Vegetarische kaas is duurder dan niet-vegetarische, bijvoorbeeld. Gelukkig zit er in de betere bieren en wijnen geen dood beest. En appelsap mogen ze van mij toch houden: dat zoete spul krijg je van mijn kedo…

Maar ja, broodverbetermiddel. L-cysteïne. E920. Gewonnen uit varkenshaar zoniet mensenhaar.
Let u er op of het brood van die laatst overgebleven bakker op de hoek of uit de supermarkt haram of treife of gewoon niet vegetarisch is?
Sommige dingen wil je eigenlijk maar liever niet weten.
Tenslotte wil je ook niet horen hoe kinderen het kobalt van je batterijen opgraven in Congo, of hoe kinderen de laatste mode aanelkaarnaaien van Bangladesj via Indonesië tot Haïti.
Gedachten voor een herfstige zondagmiddag.