Britse politieke leiders proberen onderzoek naar inval in Irak te saboteren

Blair MSC_2014_Blair_Mueller_MSC2014_(cropped)
Oorlogsmisdadiger Tony Blair

Volgens het Engelse dagblad The Independent probeert het Britse politieke establishment uit alle macht het officiële onderzoek naar de oorlog in Irak te saboteren.  Veel voormalige en huidige politieke leiders vrezen dat het onderzoek, dat geleid wordt door Sir John Chilcot, uit zal wijzen dat ze betrokken zijn geweest bij ernstige schendingen van het internationale recht en mogelijk zelfs oorlogsmisdaden.

Op 20 maart 2003 viel een coalitie o.l.v de Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair Irak binnen. De officiële reden was dat Saddam Hoessein zou beschikken over massavernietigingswapens (WMD’s), die hij ook in zou kunnen zetten tegen het Westen. Al snel bleek dat Saddam niet beschikte over dergelijke wapens.  Naar later bleek waren Bush en Blair zich daar al voor de oorlog van bewust en hadden ze de coalitie onder valse voorwendselen een oorlog binnengelokt. De oorlog stortte Irak in chaos en kostte honderdduizenden Irakezen het leven. In feite woedt de door Bush en Blair begonnen oorlog nog steeds voort, de opkomst van ISIS is direct gerelateerd aan de inval in Irak en de val van Saddam Hoessein.

Abu 220px-Abu_Ghraib_64
Het Amerikaanse foltercentrum Abu Ghraib

De inval in Irak kostte Tony Blair zijn populariteit onder het  Britse publiek. Voor veel Britten is Tony Blair een oorlogsmisdadiger, die berecht zou moeten worden.

Volgens de Independent zijn veel (voormalige) politici in paniek geraakt nadat Chilcot hen om commentaar had gevraagd op een concept-tekst. Naar verluid wordt er in die tekst ernstige kritiek geleverd op niet alleen Blair, maar op zijn hele politieke omgeving. Bovendien zou Chilcot de wijze waarop Britse politieke instituten dergelijke belangrijke besluiten nemen hevig bekritiseren.

Bron: The Independent