Brits onderzoekscentrum: ‘geen bewijs dat gifgas uit Rusland komt’

Het Britse onderzoekscentrum voor defensietechnologie (DSTL) heeft geen bewijzen kunnen vinden dat Rusland verantwoordelijk is voor de moordaanslag met gifgas op dubbelspion Sergej Skripal. 

Boris ‘windbuil’ Johnson. Illustratie: Wikipedia

Het onderzoekscentrum heeft vastgesteld dat het gaat om het zenuwgas novitsjok. Volgens het DSTL is het onwaarschijnlijk dat het gas buiten een regeringslaboratorium geproduceerd is, maar Rusland is niet het enige land dat in staat is het gif te produceren. Een direct bewijs voor Russische betrokkenheid heeft men niet kunnen vinden.

De regering May is door het verslag van het DSTL in grote problemen geraakt. Ze wees ondanks het ontbreken van concreet bewijs onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar Rusland. Omdat bewijzen ontbraken, schortte Labourleider Jeremy Corbyn zijn oordeel op, wat hem uiteraard op de woede van de oorlogsfractie (dezelfde fractie die de invasie van Irak het beste idee ooit vond) binnen zijn eigen partij kwam te staan. Hij blijkt dus – zoals wel vaker – achteraf volledig gelijk te hebben gehad.

De Britse regering blijft volhouden over bewijzen te beschikken dat Rusland verantwoordelijk is voor de moordaanslag, maar weigert die bewijzen openbaar te maken. Inmiddels kraait Moskou victorie, en met enige reden. De Russen hebben een flinke overwinning behaald in de propaganda-oorlog met ‘het Westen’, een overwinning die volledig te danken is aan het stompzinnige optreden van May en met name dat van de grootste windbuil uit de moderne Britse geschiedenis, Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Johnson beweerde met droge ogen dat het DSTL hem er persoonlijk van had verzekerd dat Rusland achter de aanslag zat.

Dat blijkt dus een grove leugen te zijn geweest. Inmiddels is het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Foreign Office) bezig tweets te verwijderen waarin het zich beroept op het DSTL. I kid you not. Een Midden-Amerikaanse bananenrepubliek uit de jaren ’80 is niks vergeleken met het Groot-Brittannië van de Tories.

Uiteraard zou Johnson in een beschaafd land onmiddellijk op straat worden gezet, maar dát zou ongetwijfeld leiden tot een crisis binnen de Conservatieve Partij, de val van de regering May en nieuwe verkiezingen die wel eens gewonnen zouden kunnen worden door Corbyn. Gaat dus niet gebeuren, want een regering-Corbyn staat zowel rechts als het ‘politieke midden’ (inclusief de Blairites) als een nachtmerrie voor ogen.

Wat ons natuurlijk niet hoeft te beletten eens even uitgebreid te genieten van de déconfiture van May, Johnson en de Blairites: