Brief aan een vriend, gevallen in de strijd voor Afrin

Haukur Hilmarsson, een No Border-activist actief in IJsland en Griekenland, stierf op 24 februari in Afrin door een aanval van de Turkse luchtmacht. Laura Wauters schrijft hem een afscheidsbrief.

(…..)

Dag Haukur,

In een herinnering die me in het geheugen gegrift staat, krijg ik van jou een opgefrommeld stukje stof in mijn handen geduwd. De stof is blauw en wit, met een streepje rood. Je kijkt me met een ondeugende glimlach aan. Het blijkt de IJslandse vlag te zijn. “Wat moet ik daar nu mee doen?”, vraag ik je met een onzekere blik. “Simpel… verbranden!”. Je geeft me een knipoog en loopt weg.

Die herinnering dateert uit 2008. Het jaar daarvoor had ik je leren kennen als activist van Saving Iceland. Deze beweging was in 2006 ontstaan als actiegroep tegen de bouw van de Kárahnukjardam, een megalomaan project in de IJslandse hooglanden om de Amerikaanse aluminiumsmelterij ALCOA van energie te voorzien. Het reservoir van de dam zou een groot stuk van één van de laatste wildernissen van West-Europa onder water zetten en zo de biotoop van zeldzame rendieren, sneeuwuilen, giervalken en talrijke andere unieke fauna en flora vernietigen. Dit prachtige landschap was jouw thuis, Haukur, en je zou die thuis dan ook compromisloos verdedigen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be