Braziliaanse president: ‘kan het mij schelen dat het regenwoud in de fik staat’

Terwijl het Amazonegebied in vlammen op gaat en het in Sao Paolo door de rook van de bosbranden om 12 uur ’s middags pikdonker is, laat president Bolsonaro weten dat het hem allemaal geen zak interesseert. Een lakonieke Bolsonaro verklaarde gisteren dat hij er niet wakker van lag toen men hem betitelde als ‘Kapitein Kettingzaag’. De vergelijking met Nero – die volgens de mythe op het dak van zijn paleis viool zat te spelen terwijl Rome in brand stond – deert hem evenmin.

In eerste instantie beweerde Bolsonaro overigens dat NGO’s de branden zélf aangestoken zouden hebben, maar dat lag er blijkbaar toch wat té dik bovenop.

Bosbranden zijn gebruikelijk tijdens het droge seizoen, maar in vergelijking met 2018 is het aantal branden met maar liefst 84% toegenomen. Die toename is voor een flink deel toe te schrijven aan boeren die het regenwoud plat branden om er hun vee te kunnen weiden of soja te verbouwen. De boeren kunnen rekenen op de steun van Bolsonaro, die het gebied volledig open wil stellen voor land- en mijnbouw. Alleen al in de maand juli werd maar liefst 2250 vierkante kilometer woud ontbost.


Wetenschappers zijn bang dat de ontbossing van de Amazone gierend uit de klauw loopt. Mocht nóg eens een vijfde deel van het gebied ontbost worden, dan bestaat het risico dat het woud uitdroogt en volledig in vlammen opgaat. Voor dat scenario is ‘catastrofe’ nog een milde omschrijving: “This would release a doomsday bomb of stored carbon, disappear the cloud vapor that consumes the sun’s radiation before it can be absorbed as heat, and shrivel the rivers in the basin and in the sky”. 

Ook voor de inheemse volkeren van het gebied zijn de branden een ramp:

Oh, niet te vergeten:

Uitgelichte afbeelding: de fascistische rechts-realistische president van Brazilië, Jair Bolsonaro.