Aan de ‘Wilde Kust’ van Zuid-Amerika heerst onrust. Eerst was er Frans-Guyana waar de bevolking op straat kwam en nu is buurland Suriname al enkele weken in een crisissfeer. Protestmarsen en stakingen leggen de hoofdstad Paramaribo lam. De regering van president Desi Bouterse zit in zeer nauwe schoentjes.
Het gaat niet goed in Suriname. De wrevel over het economisch beleid van de regering is groot. Het gemor was al een tijdje aan de gang; eerst nog binnenskamers, maar de laatste weken vertaalde die ontevredenheid zich door zeer opvallende straatacties waarbij het tot enkele harde confrontaties kwam met de politie. De overheid schuwde ook de provocatie niet. Er verscheen op Facebook een foto van een lid van de Mobiele Eenheid die tijdens de protestacties van vorige week een bivakmuts droeg met een afdruk van een doodshoofd.
Vakbondsleiders en vertegenwoordigers van burgercomités werden onzacht van de straat geplukt. Dat overkwam vorige week vakbondsleider Wilgo Valies en enkele actievoerders, onder wie Curtis Hofwijks, leider van de protestgroep ‘We zijn Moe’, Maisha Neus en Bryan Boerleider die werden gearresteerd en in een politiebusje gesmeten. De Progressieve Vakcentrale C-47, de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO), de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAO) en de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie voor Leraren in Suriname (ALS) keurden het buitenproportioneel politieoptreden af en eisten dat Valies en de overige activisten onmiddellijk werden vrijgelaten. Dat is intussen ook gebeurd, maar in Paramaribo blijft een zeer gespannen sfeer hangen.
Van Bouterse tot Bouterse
Wat is er toch aan de hand in dat klein Nederlandstalig land in Zuid-Amerika van iets meer dan een half miljoen inwoners dat 42 jaar geleden onafhankelijk is geworden? De ex-kolonie van Nederland heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug. De huidige president Desi Bouterse speelt daarin een belangrijke rol. Vanaf 1980 is hij niet weg te denken uit de Surinaamse binnenlandse politiek. In dat jaar pleegde hij samen met een aantal onderofficieren een militaire coup die in de nacht van 8 tot 9 december 1982 geleid heeft tot wat nu bekend staat als de decembermoorden. Er werden toen vijftien vooraanstaande burgers die oppositie voerden tegen het militair regime, koelbloedig vermoord. ‘Op de vlucht neergeschoten’, was de officiële versie van Bouterse die toen legerleider was.
Ondanks het feit dat in 2007 het decembermoordenstrafproces is begonnen tegen Desi Bouterse en zijn kompanen is de man door zijn enorme populariteit, vooral bij de jongeren, in 2010 toch tot president verkozen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be