Boot met vluchtelingen vergaan voor de kust van Bangladesh

Een boot met gevluchte Rohingya moslims is voor de kust van Bangladesh gekapseisd. Daarbij zijn tenminste 60 vluchtelingen om het leven gekomen. Op de boot bevonden zich 80 mensen, waaronder 50 kinderen.

Rohingya. Illustratie: Wikipedia

Zeker 500.000 Rohingya zijn de afgelopen weken Myanmar ontvlucht, nadat het leger een genocidale campagne tegen rebellen begon. Tenminste 200 dorpen zijn door het leger met de grond gelijk gemaakt. De VN heeft de legercampagne betiteld als ‘een tekstboek voorbeeld van etnische zuivering’.

De Rohingya worden al tientallen jaren systematisch vervolgd. De regering beschouwt hen als ‘illegale’ migranten die tijdens de Britse overheersing van Myanmar vanuit Bangladesh het land binnengekomen zijn. In de ogen van de regering en een groot deel van de boeddhistische meerderheid in het land zijn de Rohingya in feite ongewenste vreemdelingen. Op 25 augustus overvielen rebellen enkele legerposten. Het leverde het leger het perfecte excuus een etnische zuiveringscampagne tegen de Rohingya te beginnen.

Bron: de Guardian