Bom op schoolbus in Jemen afkomstig uit de VS

De  bom die een vliegtuig van de Saoedische luchtmacht op 9 augustus op een schoolbus in Jemen gooide, was door de VS aan Saoedi-Arabië geleverd. Dat bevestigde het onderzoekscollectief Bellingcat gisteren. Bij de aanval kwamen 54 burgers om het leven, waaronder 44 kinderen. 

Al eerder meldde CNN dat de bom hoogstwaarschijnlijk door de VS aan Saoedi-Arabië geleverd was. Een van de gevonden fragmenten van de bom is volgens Bellingcat afkomstig van een GBU-12 Paveway II, een lasergestuurde bom geproduceerd door Lockheed Martin. De verkoop van deze munitie aan SA werd in 2015 goedgekeurd door de Defense Security Cooperation AgencyNa een bombardement op een markt in Jemen waarbij veel burgers om het leven kwamen, verbood Obama de verkoop. Obama’s beslissing werd in 2017 teruggedraaid door Rex Tillerson, Trump’s toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens Bellingcat is er alle reden voor de VN te onderzoeken of hier sprake is van een oorlogsmisdaad: ’the fact that the bus was targeted in the middle of a busy street close to a civilian market shows a remarkable level of disregard for civilian casualties’. 

Waarschuwing: de video hierboven ‘bevat schokkende beelden’. Such is the reality of war.