BNNVARA bezwijkt voor druk extreemrechts

Uit angst voor de bruine horden zendt BNNVARA de geplande documentaire over Jesse Klaver toch maar niet uit. Extreemrechts (VVD, PVV, FvD en – uiteraard – Telegraaf) ging volledig over de rooie omdat de maker, Joey Boink, ooit voor GL werkte.

De daarop volgende hetze leidde er toe dat omroepdirecteur Gerard Timmer – naar eigen zeggen – ‘nog eens na ging denken’ over uitzending. In plaats van eerlijk toe te geven dat het hem dun door de broek liep, bedacht Timmer zich dat het niet te controleren viel of de documentaire wel een objectief beeld van Klaver schetste, iets waar hij blijkbaar in een eerder stadium niet over nagedacht had.

De reactie van GL is onthullend over het gebrek aan ruggengraat waar braaflinks in Nederland al decennia door geteisterd wordt. GL vindt het ‘opmerkelijk’ dat de documentaire niet uitgezonden wordt: “BNNVARA heeft zelf opdracht gegeven voor het maken van deze documentaire, dus het is opmerkelijk dat ze nu besluiten de film niet uit te zenden”. 

Het laat zich raden hoe Wilders en Bosma in een vergelijkbaar geval gereageerd zouden hebben:  op zijn minst waren er dan 20 tweets over ‘censuur’ en ‘de linkse dictatuur binnen de NPO’ de wereld ingestuurd. Dat is geen verwijt aan Wilders, maar aan GL. Wilders is niet bang de confrontatie aan te gaan, GL – en eigenlijk heel links – leeft op een roze wolk en beantwoordt elke klap in het gezicht met een kushandje, want stel je voor dat je niet meer áárdig gevonden wordt.

Dat links Nederland zich al jaren in het verdomhoekje bevindt is voor een belangrijk deel te wijten aan de hierboven geschetste houding. Waarom zou je je als links iets aantrekken van hetgeen de rechtse kongsi vindt? Uitlachen, een omhooggestoken middelvinger geven en rustig je eigen gang gaan. Een defensieve houding waarbij je permanent in de touwen hangt, levert niks op. Wees niet bang om zélf ook eens flink uit te halen.