#Bevolkingskrimp in kwart gemeenten. Rel. veel gemeenten in #Friesland #Groningen #Limburg https://t.co/9hMgx0CQTz pic.twitter.com/gTubsHGeLF
— Cor Pierik (@CrPierik) August 11, 2016
De tweedehuisjesstreken in Frankrijk en elders zijn het al langer: de voor de meerwaardevorming niet (meer) interessante gebieden. Daar trekt de bevolking weg, en men moet maar afwachten of er anderen de toenemende rust komen opzoeken.
“Opgegeven door het kapitaal,” vertelden makkers van Longo Maï mij, over waar zij neergestreken zijn. Dat was al ruim veertig jaar geleden.
Naar verhouding zijn er veel krimpgemeenten te vinden in Friesland. In 15 van de 24 gemeenten in Friesland daalde het aantal inwoners gedurende het eerste halfjaar in 2016. Ook in Groningen en Limburg zijn er relatief veel gemeente met bevolkingskrimp. In de provincie Groningen geldt dit voor bijna de helft van de gemeenten en in Limburg gaat het om ruim 40 procent van de gemeenten. De enige provincie zonder krimpgemeentes is Utrecht.
Bron met kaart waar u het verloop per gemeente kunt bekijken.
Groningen, Limburg, Twente en de Achterhoek – laten dat nou streken zijn waar wel grondstoffen gewonnen worden of vroeger gewonnen zijn, waar de bevolking ter plaatse geen baat bij had of heeft, integendeel.