Bericht van het universitaire democratiseringsfront

maagdencordon
Ruim duizend mensen hadden op facebook aangekondigd mee te zullen doen, en verdomd – ik kan mij niet voorstellen dat de opgekomenen zich allemaal braaf aan de toezegging hebben gehouden maar de opkomst kwam overeen met het aantal toezeggingen.
De stemming zat er goed in, vanaf het startpunt aan de Nieuwe Achtergracht, het Roeterseiland, het hele complex dat uiteraard totaal in de gribusverbouwing is. Daaraan herken je VVD/PvdA-beleid: ze zijn dol op het overhoop halen van de stad, waar dan ook, zo veel mogelijk gribus maken en intussen maar Iamsterdam adverteren om mensen naar dit attractiepark te trekken. De vastgoedmaffia leeft er van (zie de Noord-Zuidlijn).
De route: Nieuwe Achtergracht dus – Roetersstraat – Plantage Kerklaan – Plantage Middenlaan – Muiderstraat – Waterlooplein (hier halt houden voor het roepen naar de “Wij zijn hier”- vluchtelingen, van wie sommigen zich aansluiten) – Binnen Amstel – Nieuwe Doelenstraat (luid gejoel bij Le Coin, vastgoedobject van de UvA, speciaal voor “gasten”) – Binnengasthuisterrein.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van de toespraak van Abram de Swaan niets verstaan heb en daar was ik niet de enige mee. Zei hij F*** you tegen het CVB? Het mag hoor, daar niet van. Destijds in 1969 was hij er ook bij en wij keken tegen hem op – hij was in de VS geweest, vertelde daar over, heeft er zelfs een boek over geschreven, over zijn reis. Tempora mutant.

Daan Hafkamp zingt zijn lied om het eendere en het andere in vergelijking met “toen” te onderstrepen. De vluchtelingen nemen afscheid, zij gaan elders heen (weet nog niet waarheen) en dan is het voorstel om massaal te gaan studeren op de Universiteitsbibliotheek (UB), ooit een normale bezigheid, nu iets waarvoor je intense bewaking zou moeten trotseren. Die de tent op slot heeft gedaan. Mensen binnen lijken eerst gegijzeld, worden vervolgens via een door de ME afgegrendelde nooduitgang uit het pand geloodst. Zo ziet Democratie er uit (zie de foto).
Er wordt een korte zitdemonstratie gehouden op de rijweg voor de UB en dan is het zo te zien voor vandaag gedaan.
Ook het PC Hoofthuis is gesloten uit angst voor bezetting, het andere grote Letterengebouw, dat overigens net als de UB verpatst moet worden – en nog heeft het speculantendom aan het hoofd van de UvA niet genoeg – er moet 16,5 miljoen bezuinigd worden op onderwijs vanwege de vastgoedontwikkeling. Ze zijn zo slim dat vandaag te doen weten, twee dagen na de gewelddadige ontruiming van het Maagdenhuis. Laat het maar aan PvdA-achtigen over om werkelijk ALLES fout te doen.

Dat is nu de hoofdeis, door heel wat hoogleraren ondersteund inmiddels: College van Bestuur, treed af.

Het verhaal gaat verder…

NAGEKOMEN:
Alle collegezaalcomplexen waren gesloten deze dag. Het College van Bestuur heeft andere zorgen dan onderwijs en onderzoek.