Beppe Grillo wil gaan samenwerken met Guy Verhofstadt

266px-beppe_grillo_-_trento_2012_03
Beppe Grillo

Beppe Grillo, de oprichter van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, wil in het Europees Parlement overstappen van de fascistische eurosceptische fractie EFDD naar de liberale, sterk pro-europese ALDE. Volgens Grillo heeft de Vijfsterrenbeweging steeds minder gemeen met de door Nigel Farage geleide EFDD.

Na de Europese verkiezingen van 2014 vormden Farage en Grillo een coalitie, maar die leek al vanaf dag één eerder ingegeven door een gezamenlijke afkeer van de euro en de EU dan door een gedeeld positief programma. Grillo is van alles – waaronder een populist – maar in tegenstelling tot Farage valt hij beslist niet te kenschetsen als extreemrechts. Dat bleek ook uit het stemgedrag van beide partijen in het Europees Parlement: slechts in 20% van de gevallen stemden Farage’s UKIP en Grillo’s Vijfsterrenbeweging gelijk op.

Dat Grillo genoeg heeft van Farage is dus niet zo verrassend, dat hij over wil stappen naar ALDE is dat des te meer. ALDE wordt geleid door de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt en wil in tegenstelling tot Grillo juist (veel) méér Europa. Grillo is weliswaar niet tegen de EU, maar hij beschouwt de euro – met enige reden – als een volstrekt mislukt experiment dat beter vandaag dan morgen naar de vuilnisbak van de geschiedenis verwezen kan worden. Hoe dat te rijmen valt met ALDE’s opvatting dat de euro het mooiste is dat de Europese bevolking ooit is overkomen, is niet helemaal duidelijk.

Vandaag en morgen kunnen de leden in een online referendum aangeven wat ze van Grillo’s plannen vinden. Mochten ze zich niet kunnen vinden in samenwerking met ALDE, dan wil Grillo dat de Vijfsterrenbeweging alléén doorgaat. Van de UKIP wil Grillo hoe dan ook af.