Bedrijven plunderen Amazonas met hulp Bolsonaro

Internationale bedrijven, waaronder Nederlandse, profiteren aantoonbaar van de aanval van de regering Bolsonaro op inheemse gebieden in Brazilië.

De organisatie van Inheemse bewoners APIB meldt dit op basis van een onderzoek dat Amazon Watch heeft laten doen naar Braziliaanse ondernemingen die momenteel actief zijn bij ontbossingen op inheems grondgebied in het Amazonas-gebied. Een uitgebreid verslag van dat onderzoek is (in het Engels, pdf) hier te vinden.

De ontbossing wordt mede mogelijk gemaakt door de activiteiten van de nieuwe regering van de extreemrechtse president Bolsonaro. Het beleid is erop gericht rechten van inheemse volkeren aan te tasten en economische activiteiten in hun gebieden te bevorderen.

Conclusie van het onderzoek (vertaling globalinfo.nl):

“Een nieuw rapport toont voor de eerste keer hoe de soja-, veehouderij- en houtbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van het Braziliaanse Amazonegebied onder de nieuwe president van Brazilië, openlijk onderhandelen met en financiering ontvangen van verschillende bedrijven in Europa en Noord-Amerika. Hoewel deze bedrijven gedocumenteerde links naar illegale ontbossing, corruptie, slavenarbeid en andere misdaden hebben, doen ze nog steeds zaken met bedrijven in landen/gebieden die de drie grootste handelspartners van Brazilië zijn: China, de Europese Unie en de Verenigde Staten.”

Onder de in het rapport genoemde bedrijven (die zijn doorgelicht door de Nederlandse onderzoeksgroep Profundo) bevinden zich drie grote Nederlandse banken (ING, ABN-AMRO en Rabo), pensioenfonds APG, houtbedrijven en importeurs van agrarische grondstoffen.

Een typisch voorbeeld van een Europees bedrijf is een Duits bedrijf in biologische grondstoffen voor supermarkten: “Een bedrijf dat puree, smoothies en poeders levert aan de hoogwaardige biologische supermarkten in Duitsland, importeerde 9,1 ton açaí-pulp van Argus Trade and Food Exports. De eigenaar, Arnaldo Andrade Betzel, is een partner van verschillende bedrijven in de staat Pará en heeft al jarenlang activiteiten in de hout- en fruitpulpsector. Tussen 2017 en 2018 kreeg Betzel een boete van $ 570,00 voor illegale ontbossing in deelstaat Pará.”

Onder de in Nederland gevestigde genoemde bedrijven figureert Louis Dreyfus (wikipedia), een van de grootste handelaren van agrarische grondstoffen in de wereld. Oorspronkelijk Frans, maar – het zal ook eens niet zo zijn – met een hoofdkantoor in Rotterdam en daarboven weer de bekende belastingomzeilingsholding op de zuidas in Amsterdam

Verder duikt er in het onderzoek een aantal Nederlandse houthandelaren op; Hoogendoorn Hout, GWW Houtimport en Van den Berg Hardhout.

In het rapport wordt uit de doeken gedaan wat de relatie is tussen de toegenomen activiteiten in het Amazonasgebied, en het beleid van de regering. De opstellers van het rapport, en de inheemse organisaties erachter, eisen dat de de handel gestaakt wordt en vragen consumenten om dit aan de bedrijven duidelijk te maken.

Ondertussen zijn duizenden inheemse bewoners eind april in de hoofdstad Brasilia bijeengekomen om rechten voor inheemse volkeren en een einde aan de aanvallen op te eisen.

– Oorspronkelijk verschenen bij GlobalInfo