Bedelbericht

Een tijdje terug plaatsten wij een oproep om deze site te steunen en te doneren. Daar werd gehoor aan gegeven en inmiddels hebben we al aardig wat donaties mogen ontvangen. Die donaties helpen ons bij het betalen van de dure host, waarnaar we na een serie ddos aanvallen gedwongen waren te verhuizen. Tenminste net zo belangrijk: ze helpen ons ook bij het bestrijden van auteursrechtelijke claims op afbeeldingen en illustraties door copyrighthaaien, iets waar we de laatste tijd in toenemende mate mee geconfronteerd worden.

Vooral in de begintijd zijn er afbeeldingen op Krapuul gebruikt zonder dat gekeken werd of deze vrij van rechten waren. Toen de nieuwe redactie in juni 2015 deze website overnam zaten er bijna 20.000 afbeeldingen in de mediabibliotheek. Een jaar later kwam de eerste claim, bijna 4000 euro voor een in 2010 gebruikte afbeelding, bij ons binnen en wij schrokken ons kapot. Wij hebben de claim succesvol aangevochten.

Als gevolg van deze claim, zijn we de mediabibliotheek gaan zuiveren. Een enorm werk als je geen software hebt zoals de auteursrechtshaaien die websites mijnen op eventuele aanwezigheid van afbeeldingen waar auteursrecht op ligt. Het kostte ons maanden waarin we bij de geringste twijfel de afbeelding verwijderden. We hebben uiteindelijk meer dan de helft van onze mediabibliotheek verwijderd.

Echter, de haaien waren sneller en daardoor kwamen er, voordat wij alle afbeeldingen gecontroleerd hadden, meer claims. Claims die we aanvochten en daardoor flink naar beneden konden krijgen. Helemaal onder het betalen van een schadevergoeding uitkomen is daarbij niet altijd gelukt. Met geld wat de redactie zelf kon ophoesten en de donaties die we tot nu toe ontvangen hebben, konden we een deel van de claims betalen. Maar helaas is daardoor de bodem van onze pot om deze website in de lucht te houden in zicht gekomen. Bovendien liggen er nog twee claims die betaald moeten worden.

Daarom doen wij nogmaals via dit bedelbericht een beroep op onze lezers om in hun buidel te tasten en ons te helpen. De donaties zullen worden gebruikt om de kosten van de site te dekken en op termijn van Krapuul een stichting te maken.

Doneren kan via de donatieknop boven in de rechterkolom of door rechtstreeks op onze rekening te storten. In dat geval moet je even een mailtje sturen naar krapuul2009@gmail.com, wij geven je dan ons rekeningnummer.