Beatlesklassieker du jour: Come Together

De openingstrack van Abbey Road, het laatste album dat The Beatles opnamen.  Had men elkaar tijdens de opnames van Let It Be  nog de tent uitgevochten, nu was de sfeer in de studio veel beter, al realiseerde iedereen zich dat dit het laatste  gezamenlijke  project zou zijn.

Lennon schreef de song voor de campagne van LSD-profeet Timothy Leary, die zich verkiesbaar wilde stellen als  gouverneur van Californië. Verder dan het embryonale stadium is Leary’s campagne nooit gekomen: de hoofdpersoon werd al snel gearresteerd wegens cannabisbezit. Zo ging dat in die vrolijke sixties in de VS.

The thing was created in the studio. It’s gobbledygook; Come Together was an expression that Leary had come up with for his attempt at being president or whatever he wanted to be, and he asked me to write a campaign song. I tried and tried, but I couldn’t come up with one. But I came up with this, Come Together, which would’ve been no good to him – you couldn’t have a campaign song like that, right?

John Lennon

Naast de studio-opname ook een liveregistratie uit 1972 van Lennon solo. Het verloopt niet bepaald vlekkeloos (Lennon raakt de tekst kwijt en de band gaat tegen het slot van de song opzichtig in de fout), maar dat mag de pret niet drukken.

Shoot me, shoot me, shoot me, shoot me

[Verse 1: John Lennon]
Here come old flat-top, he come groovin’ up slowly
He got ju-ju eyeball, he one holy roller
He got hair down to his knee
Got to be a joker, he just do what he please

[Interlude: John Lennon]
Shoot me, shoot me, shoot me, shoot me

[Verse 2: John Lennon]
He wear no shoeshine, he got toe-jam football
He got monkey finger, he shoot Coca-Cola
He say, “I know you, you know me”
One thing I can tell you is you got to be free

[Chorus: John Lennon]
Come together, right now
Over me

[Verse 3: John Lennon]
He bag production, he got walrus gumboot
He got Ono sideboard, he one spinal cracker
He got feet down below his knee
Hold you in his armchair, you can feel his disease

[Chorus: John Lennon]
Come together, right now
Over me

[Interlude: John Lennon]
Shoot me, shoot me
Right!

[Guitar Solo]

Come, come, come, come

[Verse 4: John Lennon]
He roller-coaster, he got early warnin’
He got muddy water, he one mojo filter
He say, “One and one and one is three.”
Got to be good-lookin’ ‘cause he’s so hard to see

[Chorus: John Lennon]
Come together, right now
Over me

[Interlude: John Lennon]
Shoot me, shoot me, shoot me, shoot me
Ugh!

[Outro: John Lennon]
Come together, yeah
Come together, yeah
Come together, yeah
Come together, yeah
Come together, yeah
Come together, yeah
Come together, yeah
Uh…
Come together, yeah
Come together, yeah
Come together…