Baudet meldde vluchten met privéjet Nederlandse zakenman niet aan de Tweede Kamer

Thierry Baudet vloog minimaal twee keer in de privéjet van Fokke de Jong, eigenaar van SuitSupply, o.a naar Ibiza. In 2017 werd Baudet op de terugvlucht afgezet in Maastricht, omdat hij daar een politieke bijeenkomst had. De vluchten – die een waarde hebben van vele duizenden dollars – werden echter niet gemeld aan het reis- en geschenkenregister van de Tweede Kamer. Dat schrijft HP/De Tijd.

Geschenken van derden – waaronder reizen – aan leden van de Tweede Kamer behoren gemeld te worden, ook wanneer het slechts om een boekenbon gaat. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold raakte enkele jaren geleden in de problemen toe hij ‘vergat’ een schenking te melden. Extreemrechtse media bleven Pechtold nog maandenlang achtervolgen met beschuldigingen en verdachtmakingen.

Saillant detail: uit oude apps blijkt dat Henk Otten Baudet waarschuwde de vluchten te melden. Otten was bang dat reisgenoot Jort Kelder Baudet’s capriolen zou melden aan zijn goede vriend Mark Rutte. Rutte zou die gegevens vervolgens tegen Baudet kunnen gebruiken. Baudet sloeg dat advies echter in de wind.