Voorspellen van de toekomst is soms niet zo moeilijk. Wanneer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit voor een fiscale unie in de EU met als noodzakelijke elementen daarbij een bankenunie en euro-obligaties, zal dat gaan gebeuren.
Om het “vertrouwen in het bankstelsel te verankeren”, stelt het IMF voor de eurozone te stabiliseren door het toezicht op het nationale beleid te verbeteren. Daarbij wil het “de risico’s vooraf spreiden”, “gecentraliseerde leningen” – dat wil zeggen euro-obligaties – invoeren en de banken in de eurozone ondersteunen. (Presseurop).
De titel van het originele document luidt: Toward a Fiscal Union for the Euro Area.
Geweldig nieuws Sjaak.
De bankenunie zorgt ervoor dat banken uit zuidelijke landen gered worden door banken uit noordelijke landen, die vervolgens weer steun nodig zullen hebben.
Daar komt het ESM om de hoek, en de burgers betalen weer de banken reddingen.
Hiep, hiep hoera.
@1 Dit zou een belangerijke stap zijn om de financiele sector onder controle te brengenen voorkomt daarmee vooral dat de banken opnieuw gered moeten worden.
Dus inderdaad: goed nieuws.
@2 “stelt het IMF voor de eurozone te stabiliseren door het toezicht op het nationale beleid te verbeteren”
Als ik dat zo lees lijkt het eerder een stap om de nationale regeringen onder controle te brengen ( en de banken de baas te laten spelen)
De banken spelen al lang de baas, toch?
Hoe krijg je anders het belastinggeld met kruiwagens binnen om je hachje te redden, indien je fout heb gehandeld? Dit gebeurt alleen als je de baas ben.
In andere landen aan de hand van de crisis door banken veroorzaakt, hebben ze gekeken hoe is het mogelijk om strafonderzoek naar deze foute bankierspraktijken in te stellen.
In ons land geven we staatsonderscheiding en gouden handdruk aan bankiers die de crisis veroorzaakt hebben en ervan geprofiteerd hebben.
Dit gebeurt alleen als je de bas ben.
@3 Duif,
Je opmerking getuigt van alertheid. Natuurlijk zullen pogingen ondernomen worden de democratische besluitvorming zoveel mogelijk uit schakelen. Een reële optie is inderdaad dat de bankensector via niet te negeren aanbevelingen van de Europese Centrale Bank (ECB) de economische politiek gaat bepalen.
Links heeft nog nauwelijks zicht op de ontwikkelingen. Laat staan dat wordt nagedacht over een alternatief. De blik is daar vooral gericht op eigen huis en tuin in de eigen natie.