De regering van Braziliaans interim-president Michel Temer struikelt van het ene corruptieschandaal in het andere. De regering van geschorst president Dilma Rousseff, werd terecht aangeklaagd voor massale corruptie. Het is echter opvallend dat het anti-corruptieprotest tegen Rousseff niets meer van zich laat horen tegen de huidige regering. Wat is er aan de hand?
Uit peilingen kort voor de schorsing van president Rousseff door het parlement bleek dat een meerderheid van de bevolking haar afzetting wenste. Een zelfde percentage van de Brazilianen wil echter eveneens de afzetting van toenmalig vice-president Michel Temer, de man die haar nu vervangt als interim-president.
Het is voor buitenstaanders op het eerste zicht verwarrend om vast te stellen dat de massale betogingen van enkele weken geleden tegen de corruptie nu volledig zijn stilgevallen, ook al struikelt de regering van interim-president Temer van het ene schandaal in het andere. Nauwelijks een maand na de aanstelling van de nieuwe regering van Temer hebben al vier ministers hun ontslag gekregen, wegens betrokkenheid bij dezelfde corruptieschandalen als onder Rousseff.
Bovendien werd ook de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers tot ontslag als voorzitter gedwongen en worden ook de voorzitter van de senaat en interim-president Michel Temer nu zelf ook vervolgd door het gerecht voor corruptie.
Desondanks zijn de massale betogingen tegen de corruptie van enkele weken geleden volledig stilgevallen. Daarentegen nemen de betogingen tegen de afzetting van Rousseff toe, hoewel zij nauwelijks enkele weken geleden nog bijzonder onpopulair was in de peilingen.. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be