Amerikanen maken instructies voor het gebruik van drones openbaar

De Amerikaanse regering heeft de instructies voor het gebruik van drones buiten oorlogsgebieden openbaar gemaakt. Geheel vrijwillig is die openbaarmaking niet tot stand gekomen: er was forse druk van burgerrechtenorganisatie ACLU voor nodig.

De instructies hebben betrekking op het gebruik van drones in landen als Jemen, Pakistan en Libië. Dat zijn weliswaar conflictgebieden, maar officieel zijn de VS in die landen niet in een oorlog betrokken. Het document dateert  uit 2013, helemaal up-to-date is het dus uitdrukkelijk niet.

Stop_Killer_Drones_(15836463196)
Illustratie: Wikipedia

Op papier worden strenge eisen gesteld aan de inzet van drones. Zo moet “het vrijwel zeker” (near certainty) zijn dat het doelwit,  een HVT (High Value Target), daadwerkelijk aanwezig is; moet het eveneens “vrijwel zeker zijn” dat burgers (non-combatants) niet getroffen worden; moet het onmogelijk zijn het doelwit gevangen te nemen; moeten er geen redelijke alternatieven bestaan voor dodelijke actie (“lethal action”); moet de regering van het land waarin de actie wordt uitgevoerd “de dreiging niet willen of kunnen aanpakken”.  Los van alles getuigt het laatste punt natuurlijk van een werkelijk adembenemende arrogantie: de VS als rechter, jury en beul.

Hoe er ondanks alle voorschriften desondanks zoveel burgers gedood worden, is mij een raadsel. Je zou bijna denken dat men in de praktijk de kont afveegt met de regels.

Bron

Het document is hier te downloaden (PDF).