Ik ben de afgelopen twee jaar een aantal keren in de Verenigde Staten geweest, in de buurt van Detroit. Wijken in een deplorabele staat zoals daar heb ik eerder alleen gezien in de DDR, in 1981, toen ik daar op reis was met mijn middelbare school. En dan durfde ik natuurlijk nog niet eens de echt slechte wijken in, want dat is daar wel even andere koek dan Helmond.
Kinderen op de armere scholen in Detroit en Flint zijn voor een deel van hun school afhankelijk voor fatsoenlijke voeding. Soms kopen leraren er zelfs schoenen en kleren voor hun leerlingen, het soort verhalen dat ik voorheen alleen van Derde Wereldlanden kende.
Meende ik van dit soort extremiteiten in Europa toch verschoond te kunnen blijven, vandaag lees ik dat ook in Spanje een kwart van de kinderen ondervoed is en een deel van de kinderen onvoldoende gekleed door het leven moet gaan.
Ja mensen, geen cent naar Zuid-Europa en het is vast allemaal hun eigen schuld.
Het gaat niet om ondervoeding in Spanje maar om ” malnutricion” dus slechte voeding.
El 25% de los niños españoles menores de 16 años sufre malnutrición, según los cálculos de diversas entidades del tercer sector social, que atribuyen este dato a la crisis económica, que hace que muchas familias no puedan comprar carne, pescado y fruta para alimentar a los más pequeños.
Gezinnen kunnen dus geen vlees, fruit, en vis kopen : wat vaak weer tot obesitas en diabetes leidt.
@1 ja, is een beetje een semantische kwestie; zoiets wordt soms ook als ondervoeding gedefinieerd. Het is hoe dan ook erg genoeg.
Cycloop Schreef:
Wat zeer triest is. Obees en diabees door armoe is de vloek van de kiloknallercultuur.
Jup de slechtste wijken daar zijn erger dan die in de DDR, ik ben zelf ook op vakantie geweest in de DDR net nadat de muur viel. Was ook een gewaarwording. Maar het laat wel zien dat er altijd mensen zullen zijn die rijk willen worden over de rug van anderen. In de DDR was dat Honecker… en zijn Citroen CX, DS en Mercedes verzameling. Of de in de bossen verstopte luxe huizen die het gewone volk niet mocht zien.
Er was niks socialistisch aan…. of democratisch aan dat “Socialisten paradijs” van de Deutsche Democratische Republik.
Maar dit geld nu ook voor de VS met het verschil dat hier het volk het wel mag zien en het dagelijks te zien krijgt. Iemand die het niet heeft is een “LOSER!” en moet niet zeuren. Echt te ernstig.
(Mijn vader vond het heel belangrijk dat we gelijk na de val van de muur gingen kijken ;)).
Ik heb , Ironies genoeg ook in het jaar dat de muur viel , enkele jaren in het Amerikaanse onderwijs gewerkt , in 1991 in Austin, Texas was de situatie al precies zo , maar toen keek men nog amper met enig kritiek naar de USA … Kinderen waren toen al van het eten op school afhankelijk …
Het artikel verwart een paar zaken. De situatie in Detroit en ook in de voormalige DDR zijn een gevolg van een enorme ontvolking, niet van financieel wanbeleid zoals in Zuid-Europa.
Ik was twee weken geleden in het oosten van Duitsland en de situatie is daar sinds de val van de muur alleen maar erger geworden. In veel steden is de bevolking inmiddels met 30-40% ingekrompen met als gevolg gigantische leegstand en verpaupering. En die ontvolking zet door omdat voornamelijk de jongeren zijn vertrokken waardoor er in veel steden nu een enorm aantal bejaarden is overgebleven die langzamerhand zullen sterven. Nog erger is de situatie op het platteland, in veel oost-duitse dorpen is inmiddels meer dan de helft van de bevolking boven de 60 jaar. Voorzieningen als onderwijs, OV, gezondheidszorg zijn opgedoekt en de totale verkrotting rukt op.
Maurice Schreef:
De situatie in en rond Detroit is een gevolg van het massaal verplaatsen van productiecapaciteit van de auto-industrie naar lagere-lonengebieden en daar waar de vakbonden niet zo’n macht hadden. Er zijn uit Flint b.v. zo’n 90.000 arbeidsplaatsen verdwenen sinds 1990, en dat op een stad van ooit 200.000 inwoners. Het ontvolkt er omdat het er arm is, niet andersom.
@8 Juist.