Amerikaanse artsen niet te spreken over steenkoolplannen Trump

Het executive order waarmee president Trump de Amerikaanse klimaatinspanningen terugdraait, heeft ook ernstige gevolgen voor de volksgezondheid in de VS zelf. Amerikaanse artsenverenigingen en academici spreken van een “vernietigend effect”.

De beslissing van Trump om het Clean Power Plan van zijn voorganger terug te schroeven, stuit zowat overal ter wereld op onbegrip omdat het de klimaatinspanningen van de VS in het hart raakt en het klimaatverdrag van Parijs op de helling zet. Maar ook in eigen land komt er stevige kritiek, omdat het plan ook gunstig was voor de luchtkwaliteit en dus de volksgezondheid. Het zou jaarlijks 3600 overlijdens, 1700 hartaanvallen, 90.000 astma-aanvallen en 300.000 gemiste school- en werkdagen vermijden.

Artsenverenigingen zijn dan ook hard voor de beslissing. “Als kinderartsen weten we dat je de staat van ons milieu niet kunt scheiden van de impact op de gezondheid van onze patiënten”, stelt de American Academy of Pediatrics, de grootste organisatie van kinderartsen in het land.

“Het Clean Power Plan was een belangrijk stap voor kinderen omdat het oog had voor de gezondheidsaspecten van de klimaatverandering en van een betere luchtkwaliteit. Schone lucht zou geen luxe mogen zijn of bepaald mogen worden door je postcode. We dringen er bij de president en zijn regering op aan om beleid te ondersteunen voor kinderen en gezinnen over het hele land, eerder dan de stappen die we al genomen hebben teniet te doen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be