Alexis Tsipras antwoordt Guy Verhofstadt

Voormalig eerste minister en huidig Europarlementslid Guy Verhofstadt kreeg veel bijval in Belgische en buitenlandse media voor zijn harde aanval op de Griekse eerste minister, Alexis Tsipras. Veel minder aandacht was er voor het antwoord dat Tsipras gaf op de aantijgingen aan zijn adres.

In zijn tussenkomst tijdens het debat over de Griekse crisis in het Europees Parlement, in aanwezigheid van Grieks eerste minister Alexis Tsipras, was Guy Verhofstadt zeer hard. Volgens hem was de Griekse regering nog met geen enkel hervormingsvoorstel naar de onderhandelingen met de Eurogroep gekomen. Hoe zou Tsipras dat nu wel kunnen doen in amper een paar dagen tijd?

Verhofstadt kreeg voor zijn tussenkomst veel bijval op de banken van de liberale en de conservatieve fracties en van de fractie van de Europese Volkspartij. Delen van zijn tussenkomst werden uitgezonden op heel wat internationale media, evenals op de Belgische openbare zender VRT.

Zowel nieuwsanker Martine Tanghe als journalist Marc Herbaut gingen in hun commentaar uit van de premisse dat de Griekse regering de voorbije vijf maanden nog steeds geen voorstellen voor hervormingen zou hebben ingediend. “Hoe geloofwaardig is dat nog?” was de vraag die anker Tanghe aan haar collega stelde.

‘Verkeerde voorstellen’ is ‘geen voorstellen’

Het valt toch moeilijk te geloven dat de VRT de voorstellen tot hervorming van de Griekse regering sinds februari 2015 niet zou kennen. Ze werden door voormalig Grieks minister van financiën, Yanis Varoufakis, op zijn blog meermaals becommentarieerd. Voor die vrijpostigheid werd hij trouwens zwaar aangepakt. Het is één van de redenen waarom hij persona non grata werd voor de andere leden van de Eurogroep.

Deze voorstellen werden door de Eurogroep steevast als ‘onvoldoende’ bestempeld, maar ze bestonden wel. In de commentaren werden die voorstellen soms weggezet als ‘niet constructief’, maar meestal werd dat vertaald in ‘geen voorstellen werden ingediend’.

De kritiek van de Eurogroep op deze voorstellen is niet dat ze geen oplossing zouden bieden voor de Griekse crisis. De Griekse voorstellen staan volgens de Eurogroep voor een ‘verkeerde’ oplossing. De Eurogroep wil immers niet weten van het genereren van nieuwe fiscale inkomsten uit hogere inkomens, grote vermogens, bedrijfswinsten en dergelijke. Dat is de ‘verkeerde’ aanpak.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

——
Men kan Verhofstadt ook nog minder serieus nemen dan hij toch al genomen wordt…