Afrikaanse wilde honden slachtoffers van opwarming aarde

Afrikaanse wilde honden (vaak ‘hyenahonden genoemd, wegens hun huidtekening) dreigen slachtoffer te worden van de opwarming van de aarde.

Momenteel leven er nog slechts zo’n 7000 hyenahonden in het wild. De afgelopen decennia is de soort 93% van haar oorspronkelijke leefgebied kwijtgeraakt, waardoor er uitsluitend nog populaties te vinden zijn in grote Afrikaanse wildreservaten als de Serengeti.

Je zou verwachten dat hyenahonden prima bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar dat blijkt slechts heel beperkt het geval te zijn. Hyenahonden kunnen uitsluitend jagen wanneer de temperatuur niet al te hoog is én het (nog) niet donker is. Dergelijke omstandigheden zijn slechts een paar uur per dag beschikbaar: ’s ochtends in alle vroegte en ’s avonds kort voor zonsondergang. De rest van de dag is het gewoon te heet om te jagen. Hyenahonden zijn hier gevoeliger voor dan katachtigen als leeuwen en jachtluipaarden omdat ze afhankelijk zijn van langdurige achtervolgingen om hun prooi uit te putten. In menselijke termen: leeuwen zijn sprinters, hyenahonden marathonlopers.

De stijgende temperaturen in Kenia, Zimbabwe en Botswana hebben tot gevolg dat hyenahonden steeds minder tijd beschikbaar hebben om te jagen. Onderzoekers hebben een correlatie gevonden tussen temperatuurstijging en de overlevingskans van pups. In Kenia bleek dat een temperatuurstijging van 1 graad het aantal pups dat het eerste levensjaar wist te overleven met 31% reduceerde. In Zimbabwe reduceerde een vergelijkbare temperatuurstijging het aantal overlevenden met 14%. In Botswana daalde het gemiddelde aantal pups in een nest dat de eerste verjaardag wist te halen van 5,1 naar 3,3.

Daarmee lijkt een volgende soort slachtoffer te worden van homo sapiens, wiens activiteiten inmiddels vergelijkbaar zijn met de inslag van een komeet op aarde. Een recente wetenschappelijke publicatie stelde menselijke overbevolking en overconsumptie verantwoordelijk voor wat ‘de zesde massa-extinctie‘ wordt genoemd. Miljoenenpopulaties wilde dieren zijn inmiddels vernietigd als gevolg van menselijke activiteiten.