Afrikaanse onderzoekers waarschuwen voor gevaren van glyfosaat

Is glyfosaat, een chemisch product dat in de landbouw wordt gebruikt, kankerverwekkend of niet? Over die vraag is een felle controverse aan de gang tussen wetenschappers en beleidsmakers. Ook Afrikaanse onderzoekers mengen zich nu in dat debat. Ze roepen op het voorzorgsprincipe te hanteren.

Glyfosaat is het belangrijkste ingrediënt van Roundup, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Volgens een studie van statistiekenbedrijf Statista is het wereldwijde gebruik van glyfosaat gestegen van 56,3 miljoen kilogram in 1994 naar 825,8 miljoen kilogram in 2014.

Het product wordt ook op Afrikaanse boerderijen vaak gebruikt onder de handelsnaam Roundup.

Een Zuid-Afrikaanse studie in het seizoen 2012-2013 concludeerde dat glyfosaat daar de meest gebruikte onkruidverdelger was. In 2012 werd er 23 miljoen liter glyfosaat verkocht, goed voor een geschatte waarde van 641 miljoen rand (38 miljoen euro).

Velen in Zuid-Afrika en Europa eisen een volledig verbod van het product. Glyfosaat is populair bij landbouwers die het een effectief middel vinden, maar een deel van burgersamenleving moet er niets van hebben omdat het kankerverwekkend zou zijn.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) noemde glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be